Jsme televize vašeho kraje

Vláda odvolala pět členů správní rady SŽDC, je mezi nimi i Roman Jurečko (ODS)

Praha, publikováno 27.03.2013, autor: Richard Beneš

SŽDC | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Vláda na svém jednání ve středu odvolala pět ze sedmi členů správní rady Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC). Premiér Petr Nečas (ODS) jejich odvolání zdůvodnil tím, že i přes nesouhlas vlády schválili zvýšení mezd managementu. Na místa odvolaných členů správní rady dosadil Nečas náměstky ministra dopravy. Zmíněné navýšení mezd, které mělo platit od 1. dubna se ruší.

Ze správní rady SŽDC byli odvolání Ivan Adamec (ODS), Libor Joukl (ČSSD), Jakub Hodinář (ODS), Radim Vysloužil (LIDEM) a také místopředseda regionálního sdružení ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko. Ten pro server Rgionpodlupou.cz informaci potvrdil již ve středu večer.  

„Za ministra Pavla Dobeše se řeklo, že se budou upravovat platy manažerů v SŽDC. Když jsem tam v roce 2008 přišel, tak mělo SŽDC asi devět tisíc zaměstnanců, nyní jich má 18 000 a stále se rozrůstá. Nechali jsme si u experta vypracovat návrh na zvýšení platů. Jemu vyšla tabulkově nějaká čísla a na správní radu jsme pak předložili, že jsme pro to zvýšení platů. Později jsme se dozvěděli, že se ministrovi dopravy návrh nelíbí a přál si, aby se stáhnul. Ve správní radě jsme proto o návrhu hlasovali, abychom ho přijali. Pět členů bylo pro, dva zbývající členové, včetně předsedy Adolfa Jílka, který byl původně pro návrh, se ve finále zdrželi hlasování. Nás pět, kteří jsme hlasovali pro, ve středu ze správní rady odvolali,“ uvedl Roman Jurečko.

„Nevěděl jsem, že bychom hlasovali o protivládním návrhu. Můj předseda správní rady mi to neřekl,“ konstatoval Jurečko. Dodal, že jako člen správní rady SŽDC přežil od roku 2008 šest ministrů dopravy z různých stran.

Úkolem SŽDC je mimo jiné péče o koleje, dále pak sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor výstavby tratí a zaměstnává zhruba 18 tisíc lidí. 

Fotogalerie

SŽDC | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz