Jsme televize vašeho kraje

Středočeši dál trvají na svém a nechtějí se dělit o bývalý vojenský prostor Brdy

Plzeňský kraj, publikováno 29.03.2013, autor: Richard Beneš

Vojenský újezd Brdy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Ruce do klína rozhodně neskládají starostové 18 podbrdských obcí ze Středočeského kraje. Tento týden na setkání se svým hejtmanem Josefem Řihákem (ČSSD) podpořili usnesení kraje, podle kterého se nemá dělit mezi Středočeský a Plzeňský kraj území po vojenském újezdu Brdy, jenž bude zrušen. Proti tomu jsou naopak starostové podbrdských obcí z Plzeňského kraje soustředění kolem svého hejtmana Milana Chovance (ČSSD), kteří požadují navrácení jejich bývalého katastrálního území.

Starostové středočeských podbrdských obcí podepsali prohlášení, ve kterém vyjádřili nesouhlas s návrhem ministerstva vnitra, podle kterého by se mělo obcím vrátit jejich bývalé katastrální území, jak to bylo před rokem 1949, než vznikl vojenský prostor Brdy. Starostové se rovněž distancovali od některých tvrzení, podle nichž drtivá většina obcí v okolí Brd souhlasí s návrhem na rozdělení vojenského prostoru mezi oba kraje. Středočeši požadují zachovat současný stav, kdy má kraj celé území vojenského prostoru ve své správě.

Prohlášení Středočechů je reakcí na nedávnou akci téměř dvacítky starostů podbrdských obcí z Plzeňského kraje, kteří žádali svého hejtmana Chovance, aby jeho úřad neustoupil ze svých pozic a požadavků v kauze dělení bývalého vojenského prostoru Brdy, jenž bude armáda vracet civilní správě. Hejtman tehdy vzkázal všem starostům, že kraj bude i nadále hájit zájmy svých obcí a nehodlá ustoupit ani měnit svá rozhodnutí v otázce dělení brdského vojenského prostoru. „Nechceme nějak hrotit vztahy se sousedním Středočeským krajem, ale i nadále bude Plzeňský kraj zastávat stanovisko, podle kterého by se mělo obcím vrátit jejich bývalé katastrální území,“ uvedl Chovanec. 

Zrušení vojenského újezdu se dotkne deseti obcí Plzeňského kraje. Jedná se Borovno, Dobřív, Mirošov, Míšov, Skořice, Spálené Poříčí, Strašice, Štítov, Těně a Trokavec. Těm by se podle požadavku kraje mělo vrátit katastrální území, které jim patřilo před vyhlášením vojenského újezdu. O rozdělení bývalého vojenského prostoru budou na podzim rozhodovat poslanci a následně i senátoři. V současné době ve vojenském prostoru pracují pyrotechnici, kteří tam čistí od munice území 550 hektarů dopadových ploch. Vyčistění prostoru může stát až kolem 1,5 miliardy korun, na což ani jeden kraj nemá peníze. Zajištění likvidace munice budou proto kraje požadovat od státu.

Během příštího roku vznikne na území bývalého vojenského prostoru CHKO Brdy, což je jediná věc, na níž se oba kraje dohodly.  Oproti původnímu plánu se chráněná krajinná oblast rozšíří o jednu pětinu. K bývalému vojenskému prostoru se totiž přičlení i část území v okolí Nových Mitrovic i Spáleného Poříčí v Plzeňském kraji. Mluví se i o dalším rozšíření o území Borovno, Planiny, Mítov a Chynín. Všichni starostové shodně odmítají vstup developerů do Brd, kteří by tam chtěli stavět hotely nebo sportovní centra, ostatně zatím nezaznamenali z této strany žádný tlak. 

Fotogalerie

Vojenský újezd Brdy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz