Jsme televize vašeho kraje

Centrální nákup energií, materiálu, prací i služeb přináší Plzeňskému kraji milionové úspory

Plzeňský kraj, publikováno 30.03.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

S kladným výsledkem více jak 680 tisíc korun hospodařila v loňském roce příspěvková organizace Plzeňského kraje s názvem Centrální nákup. Ta byla vytvořena v roce 2010 za účelem centralizovaného zadávání veřejných zakázek, které má Plzeňskému kraji přinášet výhodnější podmínky a úspory. Během posledních dvou let fungování ušetřil Centrální nákup při nákupech energií, materiálu, prací i služeb Plzeňskému kraji a jeho více jak 140 organizacím téměř 180 milionů korun.

"Zatímco v roce 2011 fungování Centrálního nákupu činily úspory celkem 69,2 milionu korun, loni to bylo už téměř 106 milionů korun," informoval mluvčí úřadu René Zeithaml. Díky nákupu elektřiny a plynu na komoditní burze ušetřil Centrální nákup kraji 9,7 milionu korun a celkem se za tyto energie platilo 129 milionů korun. Další milion korun činí úspora na nákupu kancelářských potřeb.

Největší loňskou úsporu ovšem představovala zakázka na stavbu nového objektu krajské zdravotnické záchranné služby v Plzni. Původně se totiž předpokládalo, že s DPH přijde kraj na více jak 109 milionů korun. Díky centralizaci celé veřejné zakázky se cena snížila o pětinu na 87,5 milionu korun. Další třicetiprocentní úsporu zaznamenal Centrální nákup v případě obnovy a přístavby muzeí v Sušici a Domažlicích.

Veškeré veřejné zakázky zveřejňuje Plzeňský kraj na svých internetových stránkách, kde lze dohledat uzavřené smlouvy i vysoutěžené ceny. Jedná se řádově o stovky zakázek ročně.

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš