Jsme televize vašeho kraje

ODS v Plzeňském kraji předpokládá desetiprocentní úbytek svých členů

Plzeňský kraj, publikováno 02.04.2013, autor: Richard Beneš

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedení Regionálního sdružení ODS v Plzeňském kraji zatím nemá přesné informace o počtu svých členů, kteří k poslednímu březnovému dni nezaplatili členské příspěvky na rok 2013 a zaniklo jim tak členství. Odhaduje se, že občanští demokraté v Plzeňském kraji přijdou o deset procent svých členů. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl krajský manažer ODS Michal Šašek s tím, že do konce března měli občanští demokraté v regionu 2444 členů.

S úbytkem členů se vypořádává i nejsilnější oblastní sdružení ODS Plzeň město. „Samozřejmě, že to v posledních týdnech řešíme, úbytek členů je ovšem každoroční. Plzeň má dlouhodobě mezi 1500 až 1700 členy. Nyní máme zprávy, že ten propad bude podobný jako v minulých létech, ale bude daleko obtížnější ho doplnit. Zatím si nedělám žádné závěry z toho, jak to dopadne. Třetina lidí se jako obvykle s platbou členství opozdí. Konečné závěry si udělám až začátkem května, kdy už budou k dispozici přesná čísla,“ konstatoval místopředseda Regionálního sdružení ODS Roman Jurečko.

Místopředsedu Jurečka na druhou potěšila skutečnost, že jen v Plzni je nyní 30 čekatelů, kteří chtějí vstoupit do ODS. Regionální manažer Michal Šašek ještě toto číslo upřesnil na 38 čekatelů v rámci celého regionu.

Podle slov místopředsedy Jurečka je desetiprocentní úbytek členů normální i u dalších politických stran, působících delší dobu na politické scéně. „Rozhodně však nesedíme s rukama v klíně, já osobně obvolávám řadu členů a hovořím s nimi a snažím se je v ODS udržet, další členy pak obvolávají předsedové oblastních i místních sdružení. Ještě začátkem minulého týdne se říkalo, že v Křimicích se chystá odejít 20 členů a dnes se mluví jen o čtyřech. Věřím tomu, že předseda místní organizace si to odchodil, promluvil si se svými lidmi a zapracoval na tom. Aktivita tohoto typu bude čím dál víc potřebná. Je dobré, že se vracíme k těm základům, že nic není zadarmo,“ vysvětlil Jurečko.

„ODS je na „trhu“ 20 let a nemůžeme se srovnávat se stranami, které fungují například dva roky. Spousta politiků, kterým se nedaří v jiných stranách, přebíhávají do těch menších a novějších, což je u nás nejlépe vidět na příkladu Občané.cz. Devadesát procent jejich členské základny tvoří lidé, kteří byli politicky aktivní v jiných partajích,“ dodal Roman Jurečko.  

Fotogalerie

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš