Jsme televize vašeho kraje

V Plzeňském kraji fungovala spolupráce mezi českými a německými záchranáři dávno před podpisem smlouvy

Plzeňský kraj, publikováno 04.04.2013, autor: Richard Beneš

Záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Plzeňský kraj

O podpisu rámcové smlouvy umožňující spolupráci zdravotních záchranných služeb na obou stranách česko-německé hranice informoval server Regionpodlupou.cz již ve čtvrtek. Nyní jsme se u Václava Šimánka (ČSSD), krajského radního pro oblast zdravotnictví zajímali o to, jaký má smlouva v praxi užitek a co to obnáší pro záchranáře i pro běžného člověka. Záchranáři z Plzeňského kraje totiž se svými německými protějšky spolupracují na rozdíl od jiných krajů zapojených do smlouvy již delší dobu.

„Smlouva podepsaná naším a německým ministrem zdravotnictví znamená pro Plzeňský kraj posvěcení spolupráce z nejvyšších míst. Jde o spolupráci jednotlivých záchranných služeb mezi Plzeňským krajem a svobodným státem Bavorsko. V praxi to znamená možnost zásahu české záchranné služby na německém území a naopak,“ uvedl Šimánek.

Podle slov Šimánka znamená smlouva veliký přínos především pro oblast Rozvadova na Tachovsku, která není z české strany úplně ideálně pokrytá naší zdravotní záchrannou službou. „Tam bychom mohli nejvíce využít spolupráce s Německem. Dále v případě, že naše nebo německá záchranná služba v dané lokalitě na hranicích bude mít výjezd a bude potřeba, aby zasáhla u dalšího případu. Tehdy může vyjet do akce německá nebo česká záchranka, což je veliká výhoda,“ řekl Šimánek.

Ročně se odehraje na české straně kolem 20 zásahů německé záchranky a stejný počet mají na svém kontě i čeští záchranáři, kteří vyjedou na bavorské území. „Předpokládáme, že se zvyšujícím se počtem obyvatel, kteří využívají příhraniční oblasti, k letní nebo zimní turistice se bude zvyšovat i počet událostí, jež si vyžádají zásah záchranných služeb,konstatoval radní Šimánek.

Záchranáři nezasahují jen na Rozvadovsku, ale i v oblasti Železné Rudy a Velkého Javoru na německé straně, kam míří v zimě i v létě množství českých občanů. Plzeňský nyní zřizuje výjezdové stanoviště záchranné služby na Modravě. Tato záchranná služba pak může pokrýt celou oblast Šumavy, která láká nejen běžné turisty, ale i ty, kteří vyrazí na méně přístupná místa. „Když se jedná o německého pacienta, tak se veze do Německa, když jde o Čecha, tak ho ponechávají v našem zdravotnickém zařízení a stejně se postupuje i v opačných případech. 

Fotogalerie

Záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Plzeňský kraj