Jsme televize vašeho kraje

Podle Strany zelených má Plzeňský kraj co dohánět v oblasti transparentnosti

Plzeňský kraj, publikováno 07.04.2013, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Velké překvapení zažil podle svých slov krajský předseda Strany zelených v Plzeňském kraji Jiří Koreš poté, co strana využila nabídku hejtmana Milana Chovance (ČSSD) a nominovala svého zástupce do Komise pro otevřený kraj. Členem komise za SZ se stal právě Jiří Koreš a po prvním jednání musel konstatovat, že má Plzeňský kraj v oblasti otevřenosti a transparentnosti opravdu co dohánět.

„Potvrdilo to i loňské „Hodnocení krajů“ zpracované protikorupční organizací Oživení. V oblasti přístupu k informacím se náš Plzeňský kraj umístil na poslední příčce. Jak ukázalo aktuální zasedání komise, kterého se poprvé a velmi aktivně zúčastnil i zástupce SZ, komise svou práci bere vážně a do Rady kraje posílá hned několik návrhů pozvedajících zásadním způsobem otevřenost kraje. Komise například doporučuje, aby na webu kraje byly zpřístupňovány podklady k jednání zastupitelstva, zápisy z jednání zastupitelstva, výborů a komisí nebo hlasování jednotlivých zastupitelů. V současnosti kraj zveřejňuje pouze usnesení. Podklady pro jednání nejsou k dispozici vůbec a hlasování je možné najít pouze ve videozáznamech z jednání,“ uvedl Jiří Koreš.

Do krajské rady putuje i upravený návrh Etického kodexu, který nad rámec zákona o střetu zájmů rozšiřuje odevzdávání majetkových přiznání i na ostatní, tedy neuvolněné krajské zastupitele. „Komisi se však nepodařilo přesvědčit, aby návrh kodexu obsahoval i to, že majetková přiznání budou publikována na webu kraje. Z přítomných členů komise to podpořil jen zástupce Pirátů (ČPS). Přiznání budou jako dosud k nahlédnutí jen u ředitele Krajského úřadu,“ řekl Koreš. Podobně zástupce SZ neuspěl se záměrem, aby komise zveřejňovala své podklady a přijaté dokumenty. Komise tudíž nezveřejní ani schválený návrh Etického kodexu.

„Oceňujeme, že hejtman otevřel komisi i stranám, které nemají zastoupení v krajském zastupitelstvu. Téma otevřenosti a transparentnosti je vysloveně naše parketa, takže komisi máme co nabídnout. Jen jsem zvědavý, jak s návrhy naloží krajští politici. Mrzí mě, že komise káže vodu, ale pije víno. Místo abychom šli příkladem, tak své podklady a přijaté dokumenty, jako teď třeba návrh Etického kodexu, zveřejňovat nebudeme. Většina kolegů tohle symbolické gesto nepovažovala za důležité,“ dodal Jiří Koreš. 

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz