Jsme televize vašeho kraje

Krizový odbor magistrátu řešil následky tragické nehody francouzského autobusu

Plzeň, Rokycany, publikováno 07.04.2013, autor: Richard Beneš

Záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Neobvyklou situaci řešil v pondělí krizový odbor plzeňského magistrátu, který se musel vypořádat s následky ranní tragické nehody francouzského autobusu u Rokycan, kde zahynula jedna dívka a dalších 22 jejích spolužáků skončilo v nemocnici. Pro účastníky nehody, kteří vyvázli bez zranění nebo jen se škrábanci, zřídil plzeňský magistrát dočasný azyl v 31. Základní škole v ulici Elišky Krásnohorské.

„K dispozici mají francouzští gymnazisté ubytování, stravu, ale i péči psychologů, tlumočníků a pedagogů,“ informoval vedoucí odboru krizového řízení plzeňského magistrátu Petr Liška. Krizový odbor pak řešil způsob, jak dopravit účastníky tragické nehody zpět do Francie.

„Některé děti odmítly návrat do Francie autobusem, řešíme proto ve spolupráci s francouzským velvyslanectvím leteckou přepravu. Ale i tak budeme nuceni studenty dopravit do Prahy na letiště,“ uvedl Robert Houdek (ODS), radní magistrátu pro bezpečnost. Nakonec se podařilo s francouzským velvyslanectvím skutečně vyjednat leteckou dopravu domů do Francie. 

V průběhu dne navštívil zraněné studenty v plzeňské fakultní nemocnici také francouzský velvyslanec v České republicePierreLévy. Ještě předtím ho v dopoledních hodinách kontaktoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který mu vysvětlil, že zraněným i nezraněným studentům zajistí česká strana nejlepší péči. Sám velvyslanec se pak na vlastní oči přesvědčil, že o všechny účastníky nehody je velmi dobře postaráno. VelvyslanecLévy to mimo jiné komentoval slovy, že na něho udělala velký dojem solidarita českých lidí, se kterou se v Plzni setkával na každém kroku.

Skupina asi 17 osob z havarovaného autobusu, kterým to jejich zdravotní stav dovolil, odcestovala v pondělí večer s policejním doprovodem autobusem do Prahy na letiště, odkud pak pokračovala letecky domů do Francie. Kolem 20 osob je stále hospitalizováno v plzeňské nemocnici. 

Fotogalerie

Záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz