Jsme televize vašeho kraje

Radní magistrátu se nemohou shodnout na tom, komu pronajmout bývalé Americké centrum

Plzeň, publikováno 08.04.2013, autor: Richard Beneš

Vstup do dnes již nefungujícího Amerického centra v Dominikánské ulici | Autor: Richard Beneš

Horkým bramborem posledních jednání plzeňských radních se stává využití budovy na adrese Dominikánská 9, kde dříve sídlilo Americké centrum. Zatímco radní z řad ČSSD se přiklánějí k tomu, aby objekt využíval podnikatel Jiří Kukačka, který je ochoten platit roční nájem ve výši více jak půl milionu korun, radní za ODS prosazují variantu, na základě níž by dům využívalo zdarma občanské sdružení Americké centrum. Kauzu se nepodařilo vyřešit na posledním jednání rady a na program nejbližší rady se ji ani nepodařilo zařadit.

Nebytové prostory v budově se v současné době využívají jen částečně a to třemi bývalými podnájemci společnosti American Center Plzeň o.p.s. (dále ACP). Restaurace a kavárna není v současné době v provozu, její nájemce ukončil činnost. Zbylé volné nebytové prostory nebyly nabízeny pro nájem z důvodu požadavku stavebně právního odboru magistrátu (OSS MMP) na využití celé budovy pro neziskové organizace.  Tento záměr OSS MMP však ztroskotal na nedostatku finančních prostředků na dotaci těchto subjektů, které by umožnily pokrýt náklady spojené s provozem celé budovy, jedná se o náklady ve výši kolem čtyř milionů korun ročně.

O nájem budovy na adrese Dominikánská 9, Plzeň, projevil zájem Jiří Kukačka, který má v současné době v nájmu jednu z kanceláří v budově. Ve své žádosti o pronájem budovy uvádí, že celá budova by fungovala jako informační centrum s odborným personálem, ke zvýšení finanční gramotnosti široké veřejnosti by zajišťoval bezplatné semináře, obnovil by funkci recepce, přístup k internetu prostřednictvím Wifi-Free, zajistil by fungování restaurace a kavárny, navázal spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Podnikatel nabízí nájemné ve výši 650 korun za metr čtvereční na rok za veškeré prostory v budově. Roční nájemné by tak platil 575 205 korun.

Návrh podnikatele Kukačky podporují radní za ČSSD. „Určitě by bylo dobré, aby město získalo za pronájem budovy Dominikánská 7 nějaké finanční prostředky,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Bývalou resatauraci a kavárnu dnes již připomíná jen transparent visící stále přes Dominikánskou ulici | Autor: Richard Beneš

Zájem o budovu v Dominikánské ulici projevilo také Občanské sdružení Americké centrum, které po magistrátu požaduje bezplatnou výpůjčku objektu na dva roky s možností prodloužení smlouvy vždy o další dva roky. Občanské sdružení nabízí, že ponese veškeré náklady a převezme veškeré nájemní smlouvy. Naším cílem je vybudovat moderní kulturně vzdělávací centrum určené pro širokou veřejnost. Rádi bychom utužovali vzájemné vztahy mezi americkou a českou společností. Americké centrum by se zaměřilo na přednášky, semináře, konference, výstavy. Součástí by měl být i dětský klub nebo knihovna. Centrum by dále široké veřejnosti poskytovalo kursy angličtiny, uvedl v žádosti prezident Amerického centra Milan Vraspír.

Předseda kontrolního výboru plzeňského zastupitelstva Ondřej Ženíšek (TOP 09) se také přiklání spíše k variantě pronájmu budovy podnikateli Kukačkovi, ze které pro město plyne jistý zisk. „Nabídka aktivit občanského sdružení Americké centrum se mi zdá hodně obecná, nechci jim křivdit, ale nejsem si jistý, zda je v jejich silách efektivně splnit vše, co její zástupci v žádosti uvedli,“ uvedl Ženíšek, který se obává toho, že by pak objekt mohl sloužit i k jiným účelům.  

Fotogalerie

Vstup do dnes již nefungujícího Amerického centra v Dominikánské ulici | Autor: Richard Beneš
Bývalou resatauraci a kavárnu dnes již připomíná jen transparent visící stále přes Dominikánskou ulici | Autor: Richard Beneš