Jsme televize vašeho kraje

Vedení kraje vyvrací fámy o rušení plicního oddělení klatovské nemocnice

Klatovy, Plzeň, publikováno 15.04.2013, autor: Richard Beneš

Nemocnice Klatovy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Informace o údajném rušení plicního oddělení v Klatovské nemocnice vyvrátil jak hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, tak i krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek (oba ČSSD). Oba potvrdili, že kraj, který je zřizovatelem Klatovské nemocnice, plicní oddělení neruší. Pouze se přestěhuje z jednoho ze starých objektů nemocnice do nového nemocničního monobloku, uklidňují představitelé kraje širokou veřejnost. V Klatovech dokonce vznikla petice požadující zachování plicního oddělení, která kolovala po internetu.

„Nejedná se v žádném případě o rušení plicního oddělení, jde pouze o provozní změnu, oddělení se z jedné části nemocnice přestěhuje do nového monobloku nemocnice. Bude to znamenat i zkvalitnění v rámci diagnostiky, vzniknou větší prostory pro ambulantní pacienty, kterých je tam hodně, především pak jsou tam k dispozici veškerá diagnostická zařízení pod jednou střechou a pacienty není třeba někam převážet,“ uvedl radní Václav Šimánek.

V současné době nemá plicní oddělení v Klatovech ventilátory pro pacienty s postiženými plícemi, kteří se mohou v rámci své choroby dostat do syndromu dechové tísně, kdy potřebují podporu dýchacím přístrojem. „Tyto přístroje jsou jen na oddělení JIP a ARO v novém monobloku. Opět je to záležitost okamžitého převozu pacienta z jednoho patra do druhého a nemusí se převážet přes areál sanitním vozem, když se pacient dostane do dýchacích potíží a začne se dusit,“ pokračuje Šimánek.

K přestěhování plicního oddělení do monobloku nemocnice vede i skutečnost, že v případě nutnosti hospitalizovaných pacientů je tam sestupná tendence. „Za rok je na oddělení hospitalizováno kolem 350 pacientů  tato čísla nerostou. Stará budova s plicním oddělením disponuje 20 lůžky, máme spočítáno, že by jich stačilo méně, kolem deseti. V nějakém sezónním nátlaku by se mohla přidat dalších až pět lůžek. Po přestěhování se zlepší obložnost lůžek daného oddělení. Stále zůstane zachován personál lékařský i středně zdravotnický. O práci přijde jediná zaměstnankyně, která sama podala výpověď a nesouvisí to s touto provozní změnou,“ dodal radní Šimánek.  

„Bereme tu věc vážně, zajímá nás samozřejmě názor pacientů a obyvatel Klatovska. Naší snahou je zefektivnění a zkvalitnění fungování oddělení. Postavil se monoblok nemocnice proto, aby pacienti měli komplexně vyšetřovací metody v jednom místě, aby nemuseli přecházet jinam. Svoji roli hraje i fakt, že přesunutím plicního oddělení do monobloku nemocnice nám vzniknou úspory ve výši šesti milionů korun. Jasně však říkám za nás, že ty úspory nesmí být na úkor kvality péče a na tom, aby ti pacienti byli biti,“ řekl hejtman Milan Chovanec.

 

 

 

Fotogalerie

Nemocnice Klatovy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz