Jsme televize vašeho kraje

Třetím nejoblíbenějším hejtmanem v ČR je Milan Chovanec, David Rath z žebříčku vypadl

Praha, publikováno 01.06.2012, autor: Richard Beneš

Milan Chovanec je třetím nejoblíbenějším hejtmanem v ČR | Autor: Facebook

Bronzová příčka v oblíbenosti českých hejtmanů patří podle průzkumu společnosti Sanep hejtmanovi Plzeňského kraje Milanu Chovancovi (ČSSD). Předstihl jej na prvním místě primátor Prahy Bohuslav Svoboda, kterého průzkum zařazuje rovněž mezi hejtmany. Na druhém místě se umístil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Nejhůře hodnoceným hejtmanem se pak aktuálně stal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Žebříček ovlivnil i korupční skandál dnes již bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který nebyl v průzkumu společnosti SANEP hodnocen, nicméně respondenti se k jeho osobě vyjadřovali i po jeho odstoupení z hejtmanského postu. I před korupční aférou se David Rath tradičně umisťoval na poslední příčce jako nejhůře hodnocený hejtman.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec obdržel 47,9 procenta kladných hlasů. Oproti březnu tohoto roku si tak pohoršil o 8,4 procentního bodu a jednu příčku. „Rád bych poděkoval za důvěru, která je mi v průzkumech vyjadřována. Jsem si vědom toho, že pouze a jen volby budou tím nejobjektivnějším a rozhodujícím ukazatelem, ale i této podpory si nesmírně vážím,“ komentoval výsledky průzkumu bronzový Milan Chovanec.

Z průzkum Sanep vyplynulo, že po zatčení a obvinění Davida Ratha zaznamenala ČSSD značný pokles voličského zájmu a všem sociálnědemokratickým hejtmanům, ve srovnání s posledním průzkumem společnosti SANEP, značně ubylo jejich příznivců. Například Michal Hašek obdržel téměř o deset procent kladných hlasů méně než v březnu tohoto roku, kdy byl nejlépe hodnoceným hejtmanem. Karlovarský hejtman Josef Novotný si oproti březnu tohoto roku pohoršil dokonce o více jak patnáct procentních bodů a o tři příčky. V průměru si pak sociálnědemokratičtí hejtmané pohoršili o sedm procentních bodů.

Tento jev tak může v krajských volbách nahrávat jak komunistickým kandidátům, tak i kandidátům menších politických uskupení. Případný odliv sociálně demokratických voličů by pak v případě krajských voleb mohl znamenat zásadní politické změny na úrovni krajů. Je tak otázkou, jakým směrem se tato kauza bude vyvíjet a jakým způsobem fakticky ovlivní další vnímání sociálnědemokratických hejtmanů. Průzkumu společnosti Sanep se ve dnech 16. - 25. května 2012 se zúčastnil vzorek 21 291 dotázaných ve věkové kategorii 18 - 69 let.

 

Fotogalerie

Milan Chovanec je třetím nejoblíbenějším hejtmanem v ČR | Autor: Facebook