Jsme televize vašeho kraje

Plány na prodej polikliniky Slovany vyvolaly v Plzni pořádný rozruch

Plzeň, publikováno 21.05.2013, autor: Richard Beneš

Poliklinika Slovany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pořádný rozruch působí od minulého týdne zpráva, že majetková komise města Plzně na svém posledním jednání překvapivě odhlasovala prodej polikliniky v Plzni na Slovanech, kterou má v nájmu společnost Městská poliklinika Plzeň, spol. s r.o. Předsedkyně majetkové komise a radní Helena Matoušová (ODS) s týdenním odstupem nyní říká, že prodej objektu není zdaleka jistý a sociální demokraté mají od svého vedení dokonce za úkol prodej znemožnit.

„Na prodej to nevypadá, majetková komise měla na svém programu prodloužení nájmu, ale z diskuse, která se rozvinula, vyplynula jako další možnost i možnost prodeje. Majetková komise nakonec doporučila záměr objekt prodat, ale s podmínkou, že stále musí o tom rozhodnout zastupitelstvo městského obvodu, potom se podle toho bude dál postupovat v orgánech města,“ uvedla radní Helena Matoušová.

Z prodeje všech domů nebo bytů podle Matoušové plyne zisk do městské pokladny, ale je to jedna z možností. „Všechny ostatní polikliniky na území města jsou soukromé a myslím si, že fungují dobře. Majetková komise nyní vyslovila jen doporučení a záměr prodat tento objekt. Nezaznamenala jsem problém s nájemcem polikliniky. Fakt, že majetková komise jednala o prodeji dříve, než o tom jednalo zastupitelstvo příslušného obvodu, považuji za standardní situaci, obvod se vyjadřuje k tomu, na co je dotázán. Majetková komise návrh na prodej zaznamenala v průběhu svého jednání, starosta obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS) se jednání komise zúčastnil a já si myslím, že to je legální postup. Komise jen doporučuje, je tam stále jednoznačně daná podmínka, aby o prodeji jednalo zastupitelstvo,“ dodala Helena Matoušová.

„Majetková komise města Plzně na svém jednání 14. května odhlasovala prodej polikliniky v Plzni na Slovanech, a to bez širší diskuse, do které by byli zapojeni zástupci ÚMO Plzeň 2. Sociální demokracie s tímto krokem nesouhlasí a doporučila svým zastupitelům postavit se proti prodeji,“ reagoval na jednání komise předseda městské organizace ČSSD Martin Zrzavecký. Podotkl, že předsednictvo okresního výkonného výboru ČSSD Plzeň – město již před více než měsícem na svém zasedání doporučilo sociálnědemokratickým zastupitelům podpořit nájemní vztah, tedy nepodnikat žádné kroky, které by vedly k prodeji polikliniky novému majiteli. 

„Předsednictvo okresního výkonného výboru zastupitelům za ČSSD doporučilo podpořit nájemní smlouvu a zasadit se o vznik nájemního vztahu v trvání maximálně pěti let,“ upřesnil Martin Zrzavecký. Na jednání majetkové komise přitom zvedl ruku pro prodej polikliniky starosta prvního plzeňského obvodu Miroslav Brabec (ČSSD), zatímco jeho stranický kolega Petr Sova byl proti. Na jednání nebyl přítomen další člen komise Michal Chalupný (ČSSD), starosta městské části Doubravka.   

Pro prodej hlasovalo osm členů majetkové komise, což je většina. Proti byl již zmíněný Petr Sova (ČSSD), hlasování se držel starosta městské části Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS) a starosta centrálního obvodu Jiří Strobach (ODS). Projednávání osudu polikliniky Slovany bylo řádně uvedeno v programu jednání majetkové komise. Po půlhodinové diskusi okolo tohoto bodu se ozval člen komise Petr Štrunc (ODS), který nadhodil otázku, zda by nebylo lepší vyhlásit nové výběrové řízení, zároveň předsedkyně komise Helena Matoušová (ODS) řekla, že by bylo lepší objekt prodat a začala nová diskuse. Po deseti minutách diskuse padl návrh Petra Štrunce na prodej objektu, který se následně odhlasoval.

Fotogalerie

Poliklinika Slovany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz