Jsme televize vašeho kraje

Pouhé čtyři hodiny před demisí pomohl ministr financí Kalousek zachránit čistou vodu pro Plzeňany

Plzeň, Praha, publikováno 17.06.2013, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pouhé čtyři hodiny před demisí vlády učinil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) své poslední zásadní rozhodnutí ve funkci. Týkalo se města Plzně a šlo o hodně. Ministr Kalousek podepsal rozhodnutí Ministerstva financí, které opravňuje město Plzeň čerpat dotaci ve výši 674 milionů korun, na stavbu nové úpravny vody, které je pro Plzeňany životně důležitá. Ještě před několika dny to však s dotací vůbec nevypadalo dobře a na magistrátu se horečně jednalo, jak zabránit katastrofě, když dotace na úpravnu vody vybouchne.

„Jsem rád, že mohu demonstrovat, že i v době politického zemětřesení dokonce i ministři v demisi, kteří kromě vystupování v médiích na téma „odstoupí, neodstoupí a kdo to bude za něj“, tak je to nezbavuje povinností pracovat na tom, k čemu jsou určeni. V případě ministra financí je to práce na přípravě zákona o státním rozpočtu. A hlavně jsem nepodcenil záležitost nesmírně důležitou pro občany Plzně. Jedná se o možnost čerpání z kohezního fondu Evropské unie nemalé prostředky. V tomto případě jde o 674 milionů korun,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Podle slov ministra financí v demisi se jednalo o komplikovaný případ. „Věnovali jsme se mu několik měsíců s Ministerstvem pro místní rozvoj a městem Plzní. V posledních dnech jsme zesílili svoji tvořivost a energii. Na základě toho jsme dnes mohl přijet sdělit panu primátorovi, že ve 14.00 hodin jsem podepsal rozhodnutí, které ukládá příslušnému odboru vydat rozhodnutí k čerpání dotace a k certifikaci,“ konstatoval Kalousek.

Až bude 28. června vyhlášen po otevření obálek vítěz výběrového řízení na stavbu úpravny vody, tak už nic nebude bránit čerpání těchto prostředků. Pro Plzeň to znamená nejen 674 milionů, ale také možnost čerpat dalších 40 milionů z fondu životního prostředí. V rámci investice, která přesahuje jednu miliardu, se jedná o velmi výrazné zdroje. „Ministr financí v minulosti pro Plzeň příliš moc dobrých zpráv neměl, tak jsem rád, že se to nyní napravilo v demisi. Obával jsem se toho, že budu nucen říci, mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy. Jsem tedy rád, že mohu říci pravý opak. V té záležitosti byly věcné i procesní problémy. Mohu doložit, že chyba nebyla na straně Ministerstva financí. Blíže tyto problémy nebudeme specifikovat,“ dodal Miroslav Kalousek.

Viditelně dobrou náladu měl v pondělí večer také plzeňský primátor Martin Baxa (ODS), kterému tak mohl díky inciativě ministra Kalouska spadnout ze srdce nejen pověstný kámen, ale rovnou pořádný balvan. „Celkem 711 milionů korun půjde na stavbu úpravny vody z evropských prostředků, město má zbylé prostředky na investici připravené v rozpočtu jako výnos z prodeje teplárenské infrastruktury, který jsme realizovali už v roce 2011. Od té doby jsou tyto prostředky uschovány ve fondu rezerv a rozvoje. Jedná se o 300 milionů korun,“ vysvětlil primátor Baxa.

Bez úpravny vody se Plzeň neobejde. Vedení města mělo nůž na krku. Do roku 2015 musí zajistit pro občany kvalitnější vodu. Hygienici povolili již třetí výjimku umožňující vypouštět z kohoutků vodu, obsahující sezónně nadlimitní množství pesticidů i dalších nežádoucích látek, jako jsou různé hormony a léky. Současná úpravna vody se zastaralou technologií nestačí čistit vodu tak, aby splnila současné normy hygieniků.

Čerpání zmíněné dotace v nedávné době zásadně zkomplikovalo blíže nespecifikované pochybení ze strany Ministerstva životního prostředí při komunikaci s Ministerstvem financí. Ministerstvo životního prostředí nepředalo Ministerstvu financí potřebné dokumenty k vyjádření v prvním kole výběrového řízení na zhotovitele úpravny. Ministerstvo financí pak uvažovalo o zrušení dosavadního řízení, protože k němu mělo námitky.

Do případu se nakonec vložila opozice, předseda Kontrolního výboru plzeňského zastupitelstva Ondřej Ženíšek a regionální šéf TOP 09 a tlačil na místopředsedu TOP 09 Kalouska, aby s projektem pomohl, což se nakonec podařilo. „Hledali jsme možnosti řešení po vlastní linii, protože pan primátor nebyl schopný tento problém za dva měsíce vyřešit. Proto jsme do Plzně pozvali ministra financí Miroslava Kalouska, který situaci řešil s vedením města," řekl Ondřej Ženíšek. Podle jeho slov by bylo nemyslitelné, aby město platilo rekonstrukci úpravny vody, která je nevyhnutelná, ze svého, za použití úvěru. 

  

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš