Jsme televize vašeho kraje

Soud už podruhé zprostil náměstka primátora Petra Runda obžaloby v kauze údajné krádeže foťáku

Plzeň, publikováno 24.06.2013, autor: Richard Beneš

Petr Rund | Autor: Richard Beneš

Technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) si už podruhé u městského soudu vyslechl rozsudek, který jej zprostil obžaloby v kauze údajné krádeže fotoaparátu z prosince roku 2011. Fotoaparát měl náměstek Rund odcizit dvojici mladých aktivistů během pouličního happeningu, kteří již předtím kritizovali prostřednictvím svého blogu poměry na magistrátu. Soudu se ani na druhý pokus nepodařilo prokázat, že by se žalovaný skutek stal tak, jak je uvedeno v obžalobě.

Poprvé soud zprostil náměstka Runda obžaloby loni v listopadu, krajský soud však nařídil městskému soudu, aby se případem opět zabýval. Během nového hlavního líčení přec soudem vypovídal i Petr Rund, zatímco u prvního soudu chyběl. Tentokrát náměstek primátora absolvoval i konfrontaci s oběma aktivisty a s matkou jednoho z nich. Nakonec soud dospěl ke stejnému názoru a vynesl již druhý zprošťující rozsudek.

Náměstka primátora Petra Runda přivedlo před soud tvrzení dvojice mladých aktivistů a zkrachovalých vysokoškolských studentů, kterým měl loni 20. prosince odcizit malý digitální fotoaparát před budovou magistrátu, kde probíhala jedna jejich petiční akce. Při pondělní konfrontaci řekl aktivista Václav Rais do očí náměstkovi primátora, že ho odvedl do své kanceláře, kde jej chytil pod krkem a naznačoval, že ho udeří.

„Řekl mi, ať smažeme z internetu naše blogy, kde popisujeme nekalé praktiky na magistrátu a padaly i různé výhružky, ale neuhodil mě. Pak jsme odešli z kanceláře před radnici, kde stál na chodníku i kolega Jakub Jahl s foťákem v ruce. Já začal popisovat, jak se ke mně náměstek v kanceláři choval, předpokládal jsem, že má Jakub fotoaparát zapnutý a nahrává video. Náměstkovi to zřejmě došlo, vytrhl Jahlovi foťák z ruky a nasedl do auta. Řekl nám, že ho vrátí na konci školního roku a pak dodal, že si pro něj máme druhý den přijít na radnici,“ řekl Rais, který šel s kolegou následně na politika podat trestní oznámení.

„To, co je mi kladeno za vinu se nezakládá na pravdě, nic takového jsem neudělal. Žádný foťák jsem neviděl a žádný jsem ani nemohl vzít. Tato nesmyslná kauza mi už rok a půl komplikuje život. Předpokládal jsem, že to bude vyřešeno ve zkráceném řízení. Zažil jsem už několik provokací a útoků na mou osobu, které souvisely s dvojicí mladíků,“ uvedl před soudem náměstek primátora Rund. Ten také odmítl odpovídat na otázky státního zástupce z děčínského okresního státního zastupitelství, které případ dozoruje. Rund státnímu zástupci sdělil, že nemá důvěru v jeho nestrannost.

Advokát obžalovaného Libor Michalec před soudem i v závěrečné řeči několikrát zdůraznil, že neexistují proti jeho klientovi žádné přímé důkazy. Podle jeho slov šlo o cílenou snahu zdiskreditovat náměstka jako politika a vyřadit ho tak z veřejného života. „Ti chlapci dobře vědí, že jakýkoliv i sebemenší trest, by zničil kariéru Petra runda a jsou ochotni pro to udělat cokoliv. Chtěl bych zdůraznit, že poškozený Jakub Jahl, který vystupuje i pod jménem Jakub Sobek, je osobou, která figuruje ve zprávě Ministerstva vnitra o extremismu v ČR. Skupina kolem Jahla jsou tam uvedeni jako LEX, tedy levicové extremisté, kteří jsou v hledáčku našich bezpečnostních služeb, především v souvislosti se zahraniční politikou. Dávám si otázku, kam až mohou zajít. Sám Jahl byl souzen pro trestný čin poškozování cizí věci, když popsal hanlivými nápisy památník Díky Ameriko, na Americké třídě v Plzni,“ uvedl advokát Libor Michalec.

Advokát Michalec zmínil i to, že se Jakub Jahl podílí na přípravě tiskoviny Plzeň bez cenzury, kterou v Plzni vydává poslanec Vít Bárta. „Všechno to má politický podtext, Bárta se nechal slyšet, že všemi prostředky bude působit proti vedení města Plzně i místní ODS. Je to případ protknutý politikou od začátku až do konce,“ dodal Michalec. 

V případě prokázání viny hrozil Rundovi až dvouletý trest vězení.      

Fotogalerie

Petr Rund | Autor: Richard Beneš