Jsme televize vašeho kraje

Plzeň chystá opatření v lokalitách, kde hrozí problémy s Romy a narkomany

Plzeň, publikováno 25.07.2013, autor: Richard Beneš

Plachého ulice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Schyluje se v Plzni k podobnému problému s nepřizpůsobivými občany, jaký již několik týdnů hýbe Českými Budějovicemi? Podle průzkumů městské policie a na základě informací lidí stojících za projektem Bezpečné město roste napětí v blízkosti vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice, kde žijí Romové. Potenciální ohnisko nepokojů bude nyní pod zvýšenou kontrolou, objevit by se tam měl kamerový systém, policie tam chystá častější kontroly, pomoci by mohla i funkce romského domovníka v problematických domech. Uvedl to Ladislav Plochý, manažer projektu Bezpečné město.

Především v nočních hodinách se zmíněná lokalita stává rejdištěm Romů i dalších nepřizpůsobivých osob, kteří jsou pod vlivem různých návykových látek. Výjimkou nejsou časté rvačky, všudypřítomný hluk a nepořádek. Do terénu v oblasti Plachého a Korandovy ulice vyrazili zástupci odboru bezpečnosti magistrátu, bytového odboru, městské i státní policie a také správci městských bytů. Podle slov Ladislava Plochého se od místních obyvatel dozvěděli, že do domů chodí feťáci, kteří tam obývají půdy a násilně vnikají i do prázdných bytů.

Správce bytů přislíbil, že nechá opravit zničené věci, zabezpečí volné byty a zajistí úklid nepořádku před domem. Policisté budou mít k dispozici seznam nájemníků i volných bytů, aby měli při jejich častějších kontrolách přehled o tom, kdo je v objektech oprávněně a kdo tam naopak nemá co dělat. Nový systém přidělování bytů připravuje bytový odbor, uvažuje se o zřízení placené funkce domovníka z řad Romů v každém vchodu problematických domů. V plánu města je také osazení vnitrobloku kamerou. 

Fotogalerie

Plachého ulice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš