Jsme televize vašeho kraje

Teplárenská společnost odstartuje stavbu spalovny odpadu v Chotíkově první srpnový den

Chotíkov, publikováno 26.07.2013, autor: Richard Beneš

Spalovna komunálního odpadu v Chotíkově bude mít opravdu netradiční design | Autor: Richard Beneš

Prvního srpnového dne se poprvé kopne do země v prostoru vjezdu do areálu skládky komunálního odpadu v Chotíkově a zahájí se tak slavnostně stavba spalovny komunálního odpadu ZEVO Chotíkov. Ještě letos hodlá společnost Plzeňská teplárenská do stavby za celkem dvě miliardy korun investovat 800 milionů korun. Do zimy chce mít hotové základy pro stavbu. Spalovna by měla stát do dvou let a ročně zpracuje 95 tisíc tun komunálního odpadu, který se až doposud skládkoval. Od roku 2025 bude ale skládkování zakázáno.

Získání stavebního povolení nezabránila ani stížnost ekologických aktivistů v Evropském parlamentu. Ti se snažili celý proces zpomalit tím stížností na procesní dokumenty a podjatost úřadů. Teplárenská společnost stavební povolení získala a jeho platnost je od 8. července. Ani v této fázi však odpůrci stavby nevzdávají svůj boj a slíbili podat k soudu žalobu, v níž chtějí upozornit na podjatost státní správy při rozhodování o stavbě. Uvedl to člen Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov Milan Reiniger (BEZPP), který je rovněž členem obecního zastupitelstva.   

Odpůrci stavby spalovny argumentují tím, že Krajský úřad Plzeňského kraje podepsal smlouvu o spolupráci na likvidaci odpadů s městem Plzní a se sdružením obcí, které provozují skládku v Chotíkově, ale už tehdy se prý jednalo především o budoucí spalovnu. Krajský úřad smlouvu podepsal, i když rozhoduje o tom, jakým způsobem bude spalovna postavená a stavbu zároveň povoluje. Aktivisté v tom vidí podjatost úřadu, který podle nich stojí na obou stranách.

To ovšem odmítá vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal s tím, že za vším stojí dvoukolejnost české státní správy. Krajský úřad kumuluje přenesenou působnost neboli státní správu a samosprávnou činnost. Podle jeho slov však v případě spalovny nenastal zásah ze samosprávy do státní správy.

Díky zpracování komunálního odpadu ve spalovně ušetří teplárenská společnost ročně kolem 80 tisíc tun uhlí, které bude v dalších létech nedostatkovou komoditou. Spalovna je koncipována jako zařízení pro Plzeňský kraj, v němž vzniká ročně přibližně 240 tisíc tun komunálního odpadu. Zelenou spalovně dali v minulosti v referendu i obyvatelé obce Chotíkov, v jejíž těsné blízkosti bude objekt stát. Projekt posvětili v lednu i zastupitelé města, které je stoprocentním vlastníkem Plzeňské teplárenské. Teplárenská společnost, která je investorem stavby, usiluje nyní o získání půlmiliardové dotace z prostředků EU.

Stavbu spalovny bude doprovázet i budování horkovodu na sídliště Lochotín, který je nedílnou součástí díla. Samotná stavba horkovodu by měla přijít na 380 – 400 milionů a teplárna má zažádáno o dotaci ve výši 130 milionů od ministerstva životního prostředí. Spalovna bude napojena na systém centrálního vytápění a může kdykoliv jako náhradní zdroj nahradit teplárnu, pokud by se tam něco stalo.

Fotogalerie

Spalovna komunálního odpadu v Chotíkově bude mít opravdu netradiční design | Autor: Richard Beneš