Jsme televize vašeho kraje

Spolek dál shromažďuje peníze na sochu exprezidenta Havla, ukradenou během výstavy v Plzni

Plzeň, Praha, publikováno 31.07.2013, autor: Richard Beneš

Těsně před krádeží se socha exprezidenta Havla těšila velké pozornosti návštěvníků akce | Autor: Richard Beneš

Třetinu peněz potřebných na odlití bronzové sochy bývalého prezidenta Václava Havla, která vznikla v roce 2010 jako ročníková práce studentky Barbory Daušové v ateliéru Jiřího Beránka na Západočeské univerzitě v Plzni, se již podařilo shromáždit Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla. Spolek potřebuje získat na výrobu plastiky 150 tisíc korun. Model sochy, představující Václava Havla, jak kráčí se sakem ležérně přehozeným přes rameno a listinami v rukou, má velmi dobrodružnou minulost. Během pouliční výstavy v Plzni byla totiž socha ukradena a později opět nalezena.

Spolek by chtěl sochu umístit buď na pražský Petřín, vrch Havlín v Praze Zbraslavi, do Františkánské zahrady nebo na mýtinu u Hrádečku, kam bývalý prezident jezdil na chalupu. Zatím není jisté, zda se spolku podaří plastiku na některé z uvedených míst postavit. Dílo mladé autorky má totiž vedle zastánců i celou řadu odpůrců. Těm vadí především fakt, že Havel je ztvárněn s poněkud větší hlavou, oproti menšímu tělu. Autorka Barbora Daušová to vysvětluje jako umělecký záměr, kterým chtěla zdůraznit civilní význam Havla jako myslitele. Sama se s bývalým prezidentem nikdy osobně nesetkala, sochu v životní velikosti vytvářela podle fotografie.

Naprosto kuriózní věc se stala v srpnu 2010 při pouliční výstavě umělecké školy, která se odehrála v rámci festivalu Pilsner Fest. Havlovu plastiku stojící pohromadě s ostatními díly, totiž v nestřeženém okamžiku odcizil neznámý pachatel. Ještě předtím se socha těšila značnému zájmu návštěvníků akce, mnozí se u ní fotografovali. Padesát kilogramů vážící socha vyrobená z polyesterové pryskyřice zmizela za bílého dne. Za informace vedoucí k jejímu nalezení vypsal pořadatel Pilsner Festu odměnu 10 tisíc korun a 1000 piv k tomu. Prémie nakonec nebyla nikomu vyplacena. Plastika exprezidenta byla o měsíc později nalezena, jak se válí v příkopu u sjezdu z dálnice D5 na Rokycany.

Při krádeži zřejmě dostala plastika pořádně zabrat. Desky s úryvky hry Odcházení, které Havel původně držel v ruce, byly rozbité. Namísto nich měl exprezident v ruce ceduli s nápisem „Praha: Havel na Hrad." Socha měla jednu ruku uraženou, byla vytržena z podstavce a poseta mnoha šrámy a škrábanci. Zloděj ji zřejmě táhl po zemi, protože na sobě měla také listí i trávu. Na opravě sochy pak pracovala její autorka měsíc. Způsobenou škodu uhradila pojišťovna. 

Podaří se někdy tuto plastiku odlít z bronzu a umístit na veřejně přístupné místo? | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Těsně před krádeží se socha exprezidenta Havla těšila velké pozornosti návštěvníků akce | Autor: Richard Beneš
Podaří se někdy tuto plastiku odlít z bronzu a umístit na veřejně přístupné místo? | Autor: Richard Beneš