Jsme televize vašeho kraje

V Chotíkově zahájili stavbu spalovny odpadů, obec zbohatne o desítky milionů

Chotíkov, Plzeň, publikováno 01.08.2013, autor: Richard Beneš

Stavební stroje zahájily 1. srpna stavbu spalovny | Autor: Richard Beneš

Mezi nejbohatší české obce se může začít směle řadit Chotíkov u Plzně se svými asi 900 obyvateli. Stavební stroje poblíž Chotíkova první srpnový den zahájily stavbu spalovny komunálního odpadu, která zajistí pro obec nemalé zisky. Ještě během letošního roku bude obec inkasovat 50 milionů korun od společnosti Plzeňská teplárenská, která je investorem nové spalovny. Dalších deset milionů a procenta ze zpracování odpadu dostane obec každý rok.

„V porovnání s obcemi, které žijí jen z daňových příjmů, jsme určitě bohatá obec. Ale není to jen díky bonusům za spalovnu, které jsme nyní získali. Máme zisky i ze současné skládky komunálního odpadu, která jen na katastrálním území naší obce,“ vysvětlil starosta Chotíkova Vítězslav Blažek (BEZPP). A v Chotíkově již mají jasno, jak naloží s penězi, které díky stavbě spalovny získají. Podle slov starosty to bude pořádně vidět.

„Ještě letos na podzim začneme stavět novou mateřskou školku, pak novou čističku odpadních vod. Z původní školky vybudujeme dům s pečovatelskou službou. Koupili jsme v centru obce velký statek, ze kterého vznikne náves, jež nám dosud chybí. Objekt bude sloužit jako kulturně-společenské centrum,“ řekl starosta. A na štědré příspěvky se mohou těšit i různé spolky.  

Samotnému zahájení stavby spalovny ovšem předcházely roky příprav a v Chotíkově proběhlo i místní referendum, ve kterém se obyvatelé vyslovili pro spalovnu. „Ta situace před dvěma léty byla vyhrocená. Lidé se vyslovili ve prospěch spalovny kladně, ale bylo to těsné. Od té doby je ale klid. O jistou medializaci ze strany odpůrců spalovny se nyní stará jen Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov, kde je tři až pět občanů obce. Lidi se u nás nyní naopak těší, až bude spalovna stát, že se už odpad nebude skládkovat do země a budou u nás nové pracovní příležitosti,“ dodal starosta.

Společnost Plzeňská teplárenská oficiálně zahájila stavbu spalovny 1. srpna. „První, co se musí udělat, je nová příjezdová komunikace, tak aby vozy s odpadem nejezdily přes obec po staré silnici. Vznikne nová silnice s novou váhou, aby mohla skládka ještě další dva roky normálně fungovat. Na místě současného vjezdu do objektu skládky začneme budovat samotný objekt spalovny. Ještě letos hodlá teplárna do stavby spalovny za celkem dvě miliardy korun investovat 800 milionů korun. Do zimy chceme mít hotové základy pro stavbu,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko s generálním ředitelem teplárny Tomášem Drápelou seznamují novináře s harmonogramem stavby spalovny v Chotíkově | Autor: Richard Beneš

Spalovna by měla stát do dvou let a ročně zpracuje 95 tisíc tun komunálního odpadu, který se až doposud skládkoval. Od roku 2025 bude ale skládkování zakázáno. Díky zpracování komunálního odpadu ve spalovně ušetří teplárenská společnost ročně kolem 80 tisíc tun uhlí, které bude v dalších létech nedostatkovou komoditou. Spalovna je koncipována jako zařízení pro Plzeňský kraj, v němž vzniká ročně přibližně 240 tisíc tun komunálního odpadu.

Podél karlovarské silnice se v příštím roce začne budovat horkovod za zhruba 400 milionů korun, který bude ze spalovny zásobovat teplem celé plzeňské sídliště Lochotín. Délka horkovodu bude sedm kilometrů. Na jeho stavbu by měla teplárna získat dotaci ve výši 130 milionů korun z fondu životního prostředí. „Už nyní je tak na 50 procent jisté, že tuto dotaci pro horkovod získáme,“ konstatoval Roman Jurečko (ODS), předseda představenstva teplárenské společnosti. Ten také zdůraznil fakt, že spalovna v Chotíkově budovaná na zelené louce, je teprve čtvrtým zařízením svého druhu v ČR. Měla by v budoucnu řešit problém s komunálním odpadem pro celý Plzeňský kraj. Vedle zpracování odpadu bude vyrábět zmíněné teplo a také elektřinu.

Teplárenská společnost, která je stoprocentně ve vlastnictví města Plzně, nyní usiluje o získání půlmiliardové dotace z prostředků EU na stavbu spalovny. „Chybělo nám právoplatné stavební povolení, které jsme již před třemi týdny dostali. Žádost o dotaci jsme odeslali na ministerstvo životního prostředí a nyní čekáme, až bude odeslána do Evropské komise. Splnili jsme všechny požadované parametry, které byly nutné, abychom tu dotaci získali. Jediný důvod, proč bychom tu dotaci nedostali, neexistuje,“ dodal ředitel Drápela. Teplárna by však dokázala postavit spalovnu i bez evropských peněz.

Spalovna odpadů bude mít netradiční vzhled | Autor: Reprofoto - Regionpodlupou.cz 

Fotogalerie

Stavební stroje zahájily 1. srpna stavbu spalovny | Autor: Richard Beneš
Předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko s generálním ředitelem teplárny Tomášem Drápelou seznamují novináře s harmonogramem stavby spalovny v Chotíkově | Autor: Richard Beneš
Jako první se bude v areálu skládky odpadů komunikace, po které se bude vozit odpad, aby se nákladní automobily vyhnuly obci | Autor: Richard Beneš
Spalovna odpadů bude mít netradiční vzhled | Autor: Reprofoto - Regionpodlupou.cz