Jsme televize vašeho kraje

Během července mírně vzrostla míra nezaměstnanosti v kraji, bez práce je šest procent obyvatel

Plzeňský kraj, publikováno 12.08.2013, autor: Richard Beneš

Úřad práce - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pokles nezaměstnanosti v Plzeňském kraji zaznamenaný v předchozích měsících se během léta zastavil. V červenci tam mírně mírně stoupla míra nezaměstnanosti oproti červnu o jednu desetinu procentního bodu na rovných šest procent. K 31. 7. 2013 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 24 011 uchazečů o zaměstnání, což je o 431 více než v červnu. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 23 441 dosažitelných uchazečů o práci, informoval server Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

Od letošního roku přešlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nyní se uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

„Během července 2013 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2546 uchazečů o zaměstnání, což je o 598 více než v červnu. Z evidence jsme vyřadili 2115 uchazečů, tedy o 391 méně než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během července nastoupilo 875 osob, což je o 449 méně než v červnu. Bez umístění jsme vyřadili 1240 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu červenci bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 12 761 žen, což představuje 53,2 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3170 osob se zdravotním postižením, tedy 13,2 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1336 absolventů škol a mladistvých, což je o 159 méně než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci celkem 5696 uchazečů o zaměstnání, tedy 23,7 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje opět okres Plzeň jih, kde je bez práce 4,9 procenta obyvatel, oproti minulému měsíci se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,1 procenta. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 8,2 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost stoupla rovněž o 0,1 procenta," řekl Moravec. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 6,1 procenta s nárůstem o desetinu procentního bodu. Nárůst nezaměstnanosti o 0,2 procenta zaznamenal i okres Klatovy, kde je bez práce 6,1 procenta obyvatel. O dvě desetiny stoupla nezaměstnanost také v Plzni, kde je rovněž 6,1 procenta lidí bez práce.

Na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 5,6 procenta a stoupla o 0,1 procenta. V Rokycanech stoupla nezaměstnanost o 0,2 na 5,1 procenta. Plzeňský kraj zůstává po Praze druhým regionem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. Praha má míru nezaměstnanosti pět procent, zatímco Plzeňský kraj o jedno procento vyšší. Třetí příčka i tentokrát patří Jihočeskému kraji, kde je bez práce 6,1 procenta obyvatel. Naopak nejvyšší nezaměstnanost v rámci republiky je v Ústeckém kraji, kde je bez práce rovných 11 procent obyvatel. Průměrná nezaměstnanost v rámci ČR je 7,5 procenta.

K poslednímu červenci nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 3121 volných pracovních míst, což je o 207 více než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo připadá 7,7 procenta uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 150 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 361 a na jedno místo tak připadá 3,7 absolventů. Záměr hromadného propouštění nenahlásila žádná společnost.

Fotogalerie

Úřad práce - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz