Jsme televize vašeho kraje

O osudu heren se nejednalo! Koalice ODS a ČSSD z Lochotína nabourala opozici zastupitelstvo

Plzeň, publikováno 12.08.2013, autor: Richard Beneš

Herny z Plzně zřejmě hned tak nezmizí - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pořádně horko mělo být v pondělí na mimořádně svolaném jednání zastupitelstva radnice lochotínského obvodu ÚMO 1 Plzeň, kde se opozice společnými silami chtěla pokusit odhlasovat absolutní zákaz heren na území Lochotína. K samotnému hlasování ovšem vůbec nedošlo. Koaliční kluby zastupitelů ODS a ČSSD se totiž dohodly na tom, že neodhlasují ani program jednání mimořádného zastupitelstva, což se také následně stalo. Jednání tedy skončilo krátce po svém zahájení, což opozice nesla velmi nelibě. Proti programu hlasovalo 13 zastupitelů koalice a to stačilo k tomu, aby schůze skončila.

A o co vlastně šlo a co samotnému hlasování o programu jednání mimořádného zastupitelstva předcházelo? Díky iniciativě opozičních zastupitelů z TOP 09, ke kterým se následně přidali další opoziční zastupitelé z KSČM, Pravé volby pro Plzeň a Plzeňské aliance se podařilo svolat v době prázdnin mimořádné zastupitelstvo, které mělo projednat osud hazardu na území obvodu. Opozici se totiž nelíbí fakt, že koncem loňského roku prosadila koalice ODS a ČSSD, že na území obvodu zůstanou některé herny. Opozice naopak požaduje, aby se obvod vrátil ke svému předchozímu stanovisku z loňského jara, na základě kterého měly všechny herny z Lochotína zmizet. Představitelé opozice se ovšem netají fakt, že jim pro úplný zákaz heren na území obvodu chybí potřebné hlasy.

Mimořádně svolaného zastupitelstva se v době prázdnin a letních dovolených zúčastnilo 21 z 27 zastupitelů. Někteří z přítomných dokonce přerušili svoji dovolenou, aby se jednání mohli zúčastnit. Nejpříkladnější stranickou disciplínu prokázal Tomáš Kotora (ODS), který odjel z dovolené ze SRN z místa vzdáleného 441 kilometrů, aby se tam vzápětí vrátil. Fakt, že si opozice vynutila svolání mimořádného zastupitelstva, kritizoval i starosta Lochotína Miroslav Brabec (ČSSD). „Lidé jsou na dovolených, není dobré svolávat v tomto období městské zastupitelstvo. Jsme rozhořčeni z nekomunikace s opoziční stranou. V žádném případě se nevyhýbáme debatě o hazardu,“ zdůraznil starosta Brabec.

Ještě před stěžejním hlasováním o programu zastupitelstva vystoupil šéf Strany zelených v Plzni a známý aktivista Martin Marek, jako občan Lochotína. Vyzval zastupitele, aby podpořili plošný zákaz hazardu v celé Plzni. Aktivista Marek, který nyní bojuje proti hazardu, připomněl přítomným a obrázkem také doložil předvolební billboardy ČSSD z doby před komunálními volbami v roce 2010. Sociální demokraté tehdy na voliče lákali mimo jiné i na heslo „Plzeň volí město bez korupce a hazardu“ které hlásal například současný starosta obvodu Miroslav Brabec.

O bytí, či nebytí heren na Lochotíně se jednat bude a to 3. září, na řádném jednání zastupitelstva, jak se již dříve plánovalo. Krátce poté, bude o dalším osudu heren jednat plzeňské zastupitelstvo, které čeká na stanovisko jednotlivých obvodů k této problematice. Už předtím avizoval starosta Lochotína Miroslav Brabec, že on je pro variantu, aby omezené množství přísně kontrolovaných heren zůstalo i na území jeho obvodu. „Pokud bude v Plzni existovat nejméně jeden obvod, kde herny budou povoleny, tak budou povoleny i u nás na obvodě s tím, že budou přísně kontrolovány. Herny, které za rok vyhodnotíme jako rizikové, navrhneme k zavření,“ konstatoval starosta obvodu ÚMO 1 Miroslav Brabec.

Zklamání z předčasně ukončeného jednání mimořádného zastupitelstva neskrýval zastupitel Michal Vozobule (TOP 09), který celou akci opozice inicioval. „Překvapil mě přístup koalice ODS a ČSSD k projednávání tohoto bodu. Nevím, proč jsme nemohli tak důležitý problém prodiskutovat na opozicí řádně svolaném zastupitelstvu. Koalice ovládající radnici má samozřejmě právo na to, že neodhlasuje program jednání zastupitelstva. Že se ale něco takového stane, jsem tedy nečekal. Předpokládal jsem nějakou elementární slušnost, že se ten program schválí a že budeme nad tou problematikou chvíli diskutovat,“ řekl Michal Vozobule.   

„Otázka heren je významný bod a považoval jsem tedy za podstatné, aby se k tomu konalo mimořádné zastupitelstvo, na čemž jsem trval,“ uvedl Jiří Podlipný z opoziční Pravé volby pro Plzeň. Naopak místostarosta obvodu Vladimír Tichý (ODS) zastává stejně jako starosta Brabec názor, že zastupitelstvo v době dovolených nemělo proběhnout. „Bude určitě lepší, že se o problematice hazardu bude jednat až 3. září na našem zastupitelstvu. Rádi bychom pro zastupitele ještě předtím připravili seminář, který by jim pomohl lépe se orientovat v celé problematice,“ dodal Vladimír Tichý.   

Fotogalerie

Herny z Plzně zřejmě hned tak nezmizí - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš