Jsme televize vašeho kraje

Kraj hodlá v Parlamentu a na vládě bránit velkého zaměstnavatele v regionu, ten tvrdě doplácí na solární byznys

Plzeňský kraj, publikováno 13.08.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Snížení dotací určených na podporu obnovitelných zdrojů energie hodlá podporovat Plzeňský kraj. Přislíbil to hejtman Milan Chovanec (ČSSD) po jednání s majiteli a dalšími zástupci společnosti Lasselsberger. Současná situace totiž znevýhodňuje společnosti a ohrožuje zaměstnanost v kraji.

Firma Lasselsberger, která je největším výrobcem keramických obkladů i dlažeb v Česku a současně jedním z nejdůležitějších zaměstnavatelů v regionu, se potýká s dopady zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.   

Dotace, kterými stát podporuje obnovitelné zdroje energie, jež financují spotřebitelé elektřiny, zvyšují náklady Lasselsbergeru ve srovnání s konkurenčními podniky v zahraničí o desítky až sta miliony korun a zásadně jí komplikují podnikání. „V roce 2013 zaplatí skupina Lasselsberger 110 milionů korun na podporu obnovitelných zdrojů,“ říká Roman Blažíček, jednatel Lasselsberger, s. r. o.  

Hejtman Plzeňského kraje a další členové krajské rady se proto sešli ke společnému jednání s majiteli společnosti Lasselsberger Antonem a Josefem Lasselsberegrovými i dalšími zástupci firmy. Ti seznámili hejtmana Milana Chovance se situací společnosti Lasselsberger.

Z jednání vyplynulo, že zástupci Plzeňského kraje budou iniciovat diskusi s parlamentem a vládou ohledně změny podpory výkupu obnovitelných zdrojů energie. „Současná situace zhoršuje konkurenceschopnost našich firem a ohrožuje zaměstnanost nejen v Plzeňském kraji, ale v celé České republice,“ říká hejtman Milan Chovanec.

„Ekologickou energii vítáme, ale nemůžeme si dovolit, abychom kvůli podpoře solární energie přišli o pracovní místa v regionu,“ doplňuje Milan Chovanec.

Míru podpory obnovitelných zdrojů v České republice před nedávnem označil za „naprosto nesmyslnou a šílenou“ také prezident republiky Miloš Zeman. České domácnosti kvůli ní a zvýšeným cenám elektřiny prý přišly o 35 miliard korun, české podniky pak o dalších 165 miliard. Vedle zmíněné regionální společnosti Lasselsberger například Vítkovické železárny tratí na zbytečně předražené energii ročně 200 milionů korun, mladoboleslavská Škoda pak ještě dvakrát tolik. 

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš