Jsme televize vašeho kraje

Extremisté chystají v Plzni demonstraci proti Romům, policie i magistrát i veřejnost je ve střehu

Plzeň, publikováno 13.08.2013, autor: Richard Beneš

Policejní zásah - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Plné ruce práce bude mít zřejmě policie v Plzni 24. srpna od 15.00 hodin. Facebook totiž zaplavily pozvánky na protestní akci extremistů, která má být podle organizátorů doslovně akce namířena proti systému sociálních dávek, cikánskému teroru a zásahům policie proti demonstrantům. Na to okamžitě zareagovali odpůrci neonacistů a na stejný termín, ale již o hodinu dříve svolali rovněž na plzeňské náměstí Republiky blokádu neonacistické demonstrace.

Zatímco organizátoři protiromské akce se v pozvánce plné gramatických chyb snaží nalákat demonstranty na hesla, aby se nenechali tyranizovat od cikánské menšiny i zásahů police, neseděli doma, nemlčeli a přišli na náměstí říci svůj názor, svolavatelé protinacistické demonstrace vyzývají veřejnost, aby přišla dát rasistům jasně najevo, že v Plzni pro jejich zcestné názory nenajdou úrodnou půdu.

„Dejme hlasitě najevo, že stoupenci a obdivovatelé rasismu, lidé, kteří hrdě ve svých projevech posílají druhé do plynu, nemají v našem městě místo. Věříme, že tací by měli sedět doma a přemýšlet nad skutečnými řešeními jejich problémů, namísto toho, aby pochodovali po ulicích našich měst s cílem napadat své odpůrce, sociálně vyloučené a slabší,“ stojí ve facebookové pozvánce na blokádu neonacistické demonstrace. Organizátoři blokády vystupují na facebooku jako Plzeň proti rasismu.

Podle informací Televize ZAK jsou za akcí extremisté, protože videopozvánka visí na webu Svobodný odpor. Na sociálních sítích jako jeden z organizátorů figuruje Josef Novotný, který jako svoji oblíbenou knihu uvádí Mein Kampf od Adolfa Hitlera, na na fotografiích má zdviženou pravici a popisek odkazující na zkratku nacistického pozdravu.

O plánovaných demonstracích již ví i policie. „Zatím nemáme oficiálně potvrzeno, že se akce skutečně uskuteční, jsme však připraveni rychle a efektivně zasáhnout. Spolupracujeme s odborem bezpečnosti a kriminality na plzeňském magistrátu. Organizátoři akci zatím úřadům oficiálně neoznámili, čas na to mají nejpozději po pondělí. Počítáme s variantou, že by se do Plzně sjeli neonacisté a v tomto smyslu připravíme bezpečnostní opatření,“ uvedla pro server Regionpodlupou.cz mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.  

Demonstrace v Plzni má navázat na podobné akce v Českých Budějovicích, kde vygradovaly konflikty mezi romským a většinovým bílým obyvatelstvem jednoho sídliště v otevřené potyčky s policií. V Plzni si lidé stěžují na chování Romů ve vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice, kde nebývá zejména ve večerních hodinách nouze o dramatické situace, plné násilných střetů. 

Fotogalerie

Policejní zásah - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš