Jsme televize vašeho kraje

Pochod radikálů Plzni i demonstrace jejich odpůrců se obešly bez násilností, policie zadržela 25 osob

Plzeň, publikováno 24.08.2013, autor: Richard Beneš

Odpůrci pochodu radikálů demonstrovali před Komerční bankou za kordonem policejních těžkooděnců | Autor: Richard Beneš

Bez potyček s policií skončil v sobotu ostře sledovaný protiromský pochod pravicových radikálů i následné protestní akce odpůrců pochodu. Zatímco extremistů vyrazilo na pochod z náměstí Republiky asi 250, jejich odpůrců s transparenty v rukou bylo podle policistů v ulicích města asi 300. Policie nakonec zadržela v souvislosti s pochodem a demonstracemi 25 osob. Dvacítka z nich pocházela z tábora odpůrců protiromského pochodu, kteří se dopustili neuposlechnutí výzvy policie k opuštění prostoru.

Účastníci protiromského pochodu si dali klasicky dostaveníčko u proslulého „Andělíčka“ na náměstí Republiky, protestovat prý přišli proti obrácenému rasismu. „Nesouhlasím s tím, co se u nás děje, makám na tři směny, abych uživil rodinu, nepřizpůsobiví na druhou stranu dostávají peníze za nic. Nesedím doma u televize a nenadávám, přišel jsem na pochod,“ řekl Jan Pocek z Dobřan. V podobném duchu se nesl i oficiální projev Tomáše Ortela, který poukázal na dojení systému menšinou, vyjádřil protest proti obrácenému rasismu a proti policejní brutalitě.

Z náměstí vyrazil pochod radikálů do Františkánské ulice, kde jim cestu přehradil kordón policejních těžkooděnců. Policisté dál odmítli pustit pochod po předem stanovené a nahlášené trase z důvodu bezpečnosti. Trasu pochodu totiž v jejím nejužším místě na Denisově náměstí zablokovali odpůrci pochodu, kteří se sedli na silnici a odmítli prostor opustit. Mezitím rostlo napětí ve Františkánské ulici mezi zastavenými účastníky pochodu a policií, která se snažila přimět extrémisty, aby změnili trasu pochodu. Ti ovšem trvali na původní trase a nehodlali ustoupit. Když už se zdála situace neúnosná, policejní těžkooděnci pustili pochod dál. Mezitím se totiž podařilo uvolnit zablokovanou trasu pochodu na Denisově nábřeží.

Pochod radikálů vyráží na trasu z náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Zatímco pochod procházel kolem budovy Západočeského muzea, na Anglickém nábřeží před Komerční bankou probíhal opět za kordónem policejních těžkooděnců protest plzeňských občanů proti rasovému násilí. Zhruba 300 lidí tam protestovalo s transparenty v rukou. Na nich byly nápisy jako „Stop rasismu,“ „Rasismus je pro hlupáky,“ „Ne rasismu v Plzni,“ nebo „Nenávist není řešení.“ Na místě také probíhala ekumenická bohoslužba. Její účastníky přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský. Ten uvedl, že je třeba zabránit rozšíření nenávisti mezi běžné občany. Podle jeho slov je třeba Romům pomáhat, aby měli stejnou startovací čáru jako my.

Když se oba znesvářené tábory dostaly na dohled, policie se je snažila udržet v dostatečné vzdálenosti od sebe, což se také podařilo. Nedošlo k žádným vzájemným potyčkám, vzájemné střety se omezily jen na skandování hesel. Z jedné strany zněla hesla „Cikáni do práce“ a odpovědí pak bylo heslo „Náckové do práce.“ Pochod pak pokračoval po své rase až na náměstí Milady Horákové. Cestou se na některých místech opět objevili lidé protestující proti pochodu s transparenty v rukou. Policie však nedala nejmenší šanci aby, se k sobě obě skupiny dostaly na bližší vzdálenost. Stejně nedali policisté šanci účastníkům pochodu, aby vstoupili do čtvrti Petrohrad, kterou obývají Romové a další sociálně slabší občané. Když dorazil pochod na náměstí Milady Horákové, akce kolem 16.15 hodin pokojně skončila, policisté se stáhli z ulice. Část účastníků pochodu odjela do Černic, kde měla proběhnout soukromá oslava narozenin, další lidé v poklidu odjeli MHD zpátky do centra.

Ve Františkánské ulici policie zablokovala pochod radikálů | Autor: Richard Beneš

Policejní mluvčí Martina Kohoutová uvedla, že police zadržela 25 osob, zejména kvůli neuposlechnutí výzvy policistů, což je důvod k předvedení. Pětici účastníků pochodu zadrželi policisté kvůli zakrývání obličeje. V ulicích města zajišťovalo pořádek 700 policistů a strážníků. Řada policistů byla v civilu přímo mezi účastníky pochodu.

Celou trasu pochodu si prošel i primátor Plzně Martin Baxa (ODS), který byl připraven z titulu své funkce akci rozpustit, pokud by proto nastaly podmínky. „Nenastaly podmínky pro rozpuštění pochodu. Organizace bezpečnostních opatření běžela výborně, nezaznamenal jsem žádné problémy. Policie si věřila, že vyřeší situaci i ve vypjatém okamžiku ve Františkánské ulici, což se také stalo,“ uvedl primátor Baxa. „Hlavní dojem, který z celé akce mám, je fakt, že se k pochodu téměř nepřidávali žádní občané Plzně. Nebyla na ulici vidět žádná podpora radikálů ze strany Plzeňanů a z toho mám radost,“ dodal primátor Baxa.

Plzeňané nesouhlasící s pochodem radikálů | Autor: Richard Beneš

Mezi dvacítkou zadržených odpůrců pochodu byl i jeden ze svolavatelů protestních shromáždění, plzeňský aktivista Martin Marek. Ten velel blokádě Denisova nábřeží. „Policisté chtěli, abychom z místa odešli, ale sedli jsme si na zem. Celkem pokojně a v klidu nás nakonec sebrali, zadrželi a předvedli k podání vysvětlení kvůli neuposlechnutí výzvy k opuštění prostoru,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz Martin Marek, bezprostředně poté, co večer opustil policejní služebnu. „Jsem spokojen za to, že jsme se pokojným způsobem pokusili zastavit pochod. Těší mě také fakt, že nás odpůrců pochodu bylo více, než jeho účastníků,“ konstatoval Martin Marek.

Policejní těžkooděnci hlídají pochod radikálů | Autor: Richard Beneš 

Fotogalerie

Odpůrci pochodu radikálů demonstrovali před Komerční bankou za kordonem policejních těžkooděnců | Autor: Richard Beneš
Pochod radikálů vyráží na trasu z náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš
Ve Františkánské ulici policie zablokovala pochod radikálů | Autor: Richard Beneš
Plzeňané nesouhlasící s pochodem radikálů | Autor: Richard Beneš
Policejní těžkooděnci hlídají pochod radikálů | Autor: Richard Beneš
Radikálové procházejí kolem čtvrti Petrohrad | Autor: Richard Beneš
Demonstrace odpůrců pochodu radikálů | Autor: Richard Beneš