Jsme televize vašeho kraje

Centrální plzeňský obvod se hazardu vzdát nehodlá, chce ho provozovat na téměř 70 místech

Plzeň, publikováno 30.08.2013, autor: Richard Beneš

Herna - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Koalice ČSSD a ODS ovládající zastupitelstvo centrálního městského obvodu Plzeň 3 prosadila na jednání zastupitelstva stanovisko k návrhu městské vyhlášky k regulaci hazardu. Na základě toho bude hazard v centrální části Plzně nadále možné provozovat na takřka 70 místech. Bez zajímavosti není fakt, že zastupitelstvo, kde se řešil tak zásadní bod, neproběhlo tentokrát jako obvykle v jednacím sálu zastupitelstva na městském úřadu, ale uskutečnilo se v areálu Škodalandu, který se nachází daleko za městem. I z toho důvodu se neuskutečnil ani obvyklý on-line přenos jednání zastupitelstva, jehož sledování se těší u veřejnosti značné oblibě.

Opozice upozorňovala, že celá tvorba vyhlášky je nekoncepční, včetně tvorby seznamu míst, kde bude umožněno hazard provozovat. Například na adrese Kreuzmannova 18 se nachází ubytovna. Přitom adresy v seznamu jsou zásadní, protože na těchto místech mohou po schválení klidně přibýt další výherní a videoloterijní přístoje.

Předseda kontrolního výboru Radoslav Škarda navrhl za TOP 09 zrušení všech povolených lokalit a topkaři vyzývali vedení obvodu k jednání s městskými orgány o finančních kompenzacích pro městské části, které se vzdají na svém území všech heren. „Domníváme se, že město alibisticky přenechává rozhodnutí o omezení hazardu na obvodech,“ říká Radoslav Škarda (TOP 09).

Jako zástupný argument považuje TOP 09 obavu z výskytu černých heren. „Nelegální herny vznikají i ve městech, kde je hazard povolen. Je na městské policii a zejména na Policii ČR, aby jejich výskytu bránila. Její zásahy během posledních měsíců dokazují, že si je schopna se vznikem nelegálních heren poradit,“ dodává Radoslav Škarda.

„Je nám jasné, že zákazem heren gamblera těžko vyléčíme, ale proč umožňovat vysokým výskytem heren nárůst počtu nových závislých hráčů? To se přece městu nemůže nikdy vyplatit. Proto by vedení města mělo přijít s návrhem finanční pomoci obvodům výměnou za mnohem větší regulaci počtu heren. Městský rozpočet si s výpadkem příjmů z hazardu poradí snáze než rozpočty obvodní,“ řekl Ondřej Ženíšek, předseda kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně. 

Fotogalerie

Herna - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz