Jsme televize vašeho kraje

Strana zelených nakonec skutečně zůstala u dvojice lídrů, vede je do voleb Štěrbová s Černíkem

Plzeň, publikováno 17.09.2013, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Kompletní kandidátku do předčasných sněmovních voleb pro Plzeňský kraj představila v úterý Strana zelených. Jak již bylo dříve uvedeno, stojí v čele dvojice Svatava Štěrbová a Roman Černík. Další místa obsadilo množství zelených, ale i nestranických osobností. Jejich poměr je vyrovnaný, stejně jako mužů a žen. V odpoledních hodinách byla kandidátka zaregistrována na krajském úřadě.

Již dříve se krajské vedení zelených se shodlo, že kandidátku v Plzeňském kraji povede dvojice Svatava Štěrbová a Roman Černík, neboť u zelených na západ od našich hranic je zcela běžná dvojice „mluvčích“ či „spolupředsednictví“. „Formální“ jedničkou na kandidátce je Svatava Štěrbová, Roman Černík je číslo dvě.

Podařilo se nám postavit velmi silnou kandidátku s řadou známých osobností. Svatava Štěrbová má jako starostka Kladrub za sebou dlouholeté výsledky v komunální politice, Roman Černík je v Plzeňském kraji známou a respektovanou osobností. Účastí na třetím místě naší kandidátku podpořil David Tišer, známý romský aktivista a umělec. Na kandidátku jsme přizvali i řadu nestranických osobností, které sdílejí naše hodnoty,“ uvedl Jan Cina, předseda Krajské organizace Strany zelených v Plzeňském kraji.

Mezi nestranickými osobnostmi, které za zelené v kraji dále kandidují, je například Lucie Moravcová, socioložka a předsedkyně občanského sdružení Svoboda zvířat, Petr Šimon, manažer mezinárodních projektů evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 či Ladislav Toušek, kulturní antropolog, zabývající se problematikou sociálně vyloučených lokalit.

Při sestavování kandidátky jsme hodně dbali na to, abychom měli co nejvyrovnanější zastoupení mužů a žen. Na kandidátce proto najdete devět žen a 11 mužů. Navíc jsme jeden ze čtyř krajů SZ, který má ve svém čele ženu, na to jsme patřičně hrdí,“ říká druhá místopředsedkyně krajské organizace Lucie Hemrová. Snažili jsme se, aby naše kandidátka byla nejen zelená, ale také pestrá. Osobnosti, které ji tvoří, mají voličům rozhodně co nabídnout,“ dodal první místopředseda krajské organizace Pavel Kroupa. 

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz