Jsme televize vašeho kraje

Plzeňští záchranáři mají nové sídlo, pohodlněji se jim vyjíždí k zásahům

Plzeň, publikováno 19.09.2013, autor: Richard Beneš

Nové sídlo krajské záchranky se nachází v areálu bývalých kasáren na Borech | Autor: Richard Beneš

O tři měsíce dříve a s úsporou jeden milion korun se podařilo dokončit novou budovu Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, která byla ve čtvrtek slavnostně uvedena do provozu v areálu bývalých kasáren na Borech. Výstavbu nového sídla za 105 milionů korun financoval ze svého rozpočtu Plzeňský kraj. Stavělo se od loňského září do konce letošního června, informoval krajský šéf záchranky Roman Sviták.

„Od roku 1993 sídlila záchranná služba Plzeňského kraje v pronajatých budovách, které už nesplňovaly požadavky na kvalitní zázemí zdravotnických záchranářů. Z těchto důvodů se v roce 2010 zahájily projektové práce na novostavbu objektu záchranky. Na základní kámen se poklepávalo loni začátkem září. Díky rychlejšímu dokončení stavby se mohli záchranáři v klidu přestěhovat do nové budovy, aniž by byl výrazně narušen provoz výjezdových skupin,“ řekl ředitel záchranky Roman Sviták.

„Na tento okamžik jsme všichni netrpělivě čekali a slova v kuloárech se konečně změnila ve skutečnost. Novostavba našeho sídla je dokončena. S budovou, do které zatéká, zvedají se v ní podlahy, je tam málo toalet, umyvadel a zaměstnanci se tam ani nemají kde najíst, se konečně rozloučíme,“ řekl Václav Ondra, manažer vnějších vztahů záchranné služby.

 | Autor: Richard Beneš

V přízemí budovy jsou prostorné garáže pro záchranářské vozy, nechybí tam ani dílna pro běžnou opravu a údržbu, mycí box a sklady zdravotnického materiálu. V ostatních dvou podlažích se nachází ředitelství, kanceláře, zasedací místnost pro 60 lidí a dispečerské pracoviště.

Ve starém objektu záchranky v ulici Edvarda Beneše bude ještě rok fungovat stávající operační středisko. Poté se i to přesune do nového sídla. Na pořízení technologie krajského zdravotnického operačního střediska záchranky se využijí prostředky z integrovaného operačního programu ve výši 37,5 milionu korun. Díky tomu získá záchranka nejmodernější technologie pro operační řízení zdravotnických skupin na území Plzeňského kraje, která zkvalitní vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.

 | Autor: Richard Beneš

Polohu nového sídla záchranky na Klatovské třídě si pochvalují i záchranáři, odtud vyjíždí k zásahům. „Vozidla vyjíždějí z garáží rovnou na Klatovskou třídu a odtud pak s majáky a mohou projet napříč celou Plzní po tramvajových pásech, aniž by se musela zdržovat někde v zácpě. Při výjezdu ze starého sídla záchranky v ulici Edvarda Beneše narazili záchranáři okamžitě na kolony vozidel, které je zpomalily,“ uvedla Lenka Ptáčková z dispečinku záchranné služby.  

V rámci Plzeňského kraje má záchranná služba přes 500 zaměstnanců, jedná se o 52 lékařů, 150 sester, 160 řidičů a 50 dispečerů. Kromě nového sídla jsou v Plzni další výjezdová místa na severním předměstí v Lidické ulici a na dalším okraji Plzně v Koterově. Plzeňský kraj ročně investuje do provozu záchranné služby asi 260 milionů korun, dalších až 150 milionů korun představují platby od zdravotních pojišťoven.

 | Autor: Richard Beneš    

Fotogalerie

Nové sídlo krajské záchranky se nachází v areálu bývalých kasáren na Borech | Autor: Richard Beneš
Pásku slavnostně přestřihl ředitel záchranky Roman Sviták, krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek, a náměstek hejtmana Václav Šlajs | Autor: Richard Beneš
Vozidlo záchranářů míří k zásahu | Autor: Richard Beneš
Konečně se záchranáři dočkali i prostorných garáží | Autor: Richard Beneš