Jsme televize vašeho kraje

Hrozivě narůstajícím ztrátám krajských nemocnic by mělo pomoci přijetí nové úhradové vyhlášky

Plzeňský kraj, publikováno 20.09.2013, autor: Richard Beneš

Klatovská nemocnice | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Především v důsledku špatné úhradové vyhlášky, díky které nedostávají nemocnice stoprocentně zaplaceno za skutečně odvedené výkony, šplhají krajským nemocnicím jejich ztráty k mnohamilionovým částkám a jsou každým rokem vyšší. Letošní ztráta nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem by se mohla dostat až na hranici 300 milionů korun. Zatímco v roce 2011 byla tato ztráta 131 milionů, loni to bylo již 225 milionů. Kraj tyto ztráty vyrovnává ze svého rozpočtu jako službu obecného zájmu, což je terčem kritiky opozice. Současná jednání krajů s ministerstvem zdravotnictví nasvědčují tomu, že v příštím roce by měla platit spravedlivější úhradová vyhláška.

Největším „výrobcem“ ztráty v Plzeňském kraji je v současné době nemocnice v Klatovech, která se loni přestěhovala do zcela nových prostor. Kvůli stěhování do nového objektu musela částečně omezit provoz a pokles se projevil i na výsledku hospodaření. Na ztrátě se klatovská nemocnice podílí až 60 procenty. Vedle ní je kraj zřizovatelem ještě tří dalších nemocnic a dvou léčeben dlouhodobě nemocných. Letos kraj odhadoval propad jejich hospodaření nejvýše na 240 milionů. Ke konci července to už bylo 143 milionů korun.

Ztráta narůstá i přesto, že se letos v klatovské nemocnici zvedla obsazenost lůžek a až o pětinu počet provedených výkonů. „Bohužel ty peníze za těmi výkony nejdou. To, co proklamoval bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), že peníze půjdou za pacientem, není pravda. Nemocnice pořád dostávají zálohové platby. A i když navýší výkonnost, ty peníze za nimi nejdou," řekl krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Podle jeho slov dostane například plzeňská fakultní nemocnice za stejný zákrok třikrát více peněz, než kolik dostane za stejně odvedený zákrok dvacet kilometrů vzdálená krajská Rokycanská nemocnice.            

Ve spolupráci s Asociací krajů ČR (AKČR) se regiony snaží vyjednávat o navýšení plateb, aby nemocnice dostaly zaplaceno za provedené výkony, včetně zvýšené výkonnosti.  Ve středu na toto téma jednal s ministrem v demisi Martinem Holcátem předseda AKČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). O den dříve byl Hašek v Plzeňském kraji, kde se zástupci zdejších nemocnic projednával podobu nové úhradové vyhlášky, která by měla zabránit hrozivě narůstajícím ztrátám nemocnic.   

„Podle dohody Michala Haška a ministra zdravotnictví Martina Holcáta je přislíbeno, že předloží návrh Senátu na zvýšení platby za státního pojištěnce, což by do rozpočtu zdravotních pojišťoven mělo přinést zhruba pět miliard korun. Dále se bude přepracovávat úhradová vyhláška na rok 2014, tak, aby nebyla stejná jako v roce 2013. Myslím si, že ministr Holcát je jedním z hybatelů v tom pozitivním smyslu. Vidí, kde jsou ty chyby v letošní úhradové vyhlášce,“ řekl pro server Regionpodlupou.cz radní Šimánek.

Úhradová vyhláška musí být fakticky hotová do konce měsíce listopadu. „Když si vezmete, že na konci října jsou volby, pak se chvilku potáhne jednání o jakékoliv vládě podle výsledků voleb. Než zasedne nová Sněmovna, tak to už jsme někde v prosinci. A to už je hraniční kritická doba, kdy už úhradová vyhláška musí existovat. Protože musí být jasné, podle jakých pravidel bude financováno české zdravotnictví v příštím roce. Proto AKČR vyvíjí tlak na to, aby úhradová vyhláška narovnala platby směrem k nemocnicím, protože jinak to bude mít fatální dopady na hospodaření nemocnic. Je jasné, že v některých nemocnicích, už v průběhu listopadu budou hospodařit na dřeň. Pravděpodobně budou nuceny odkládat některé dlouhodobé výkony, budou se věnovat jen akutním výkonům. Mohou zapomenout na nějaké větší investice, bude velmi napjaté provozní financování těch nemocnic. Kdyby se toto mělo opakovat i v příštím roce, tak ta situace bude velmi kritická,“ poznamenal Předseda AKČR Michal Hašek.

Dofinancování ztrát krajských nemocnic kritizovali na posledním zářijovém jednání krajského zastupitelstva především opoziční zastupitelé z ODS. „Potvrzuje to známou skutečnost, že výsledky fungování Zdravotnického holdingu jsou tristní a počínání placených členů dozorčích rad nemocnic nulové. Klub ODS nepodpoří dramatické zvyšování vyrovnávacích plateb, které již ohrožuje finanční zdraví kraje,“ prohlásil zastupitel Vladislav Vilímec (ODS).

Fotogalerie

Klatovská nemocnice | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz