Jsme televize vašeho kraje

Lidé v Plzni si oddechnou, radnice zakáže podomní a pochůzkový prodej

Plzeň, publikováno 30.09.2013, autor: Richard Beneš

Díky zákazu podomního a pochůzkového prodeje zmizí i z centra Plzně obtížní prodejci. Od 1. listopadu by mělo být zcela prázdné i jejich oblíbené rejdiště v ulici Bedřicha Smetany v Plzni | Autor: Richard Beneš

Také Plzeň se připojí k městům, která ze svých ulic vyprovodila podomní prodejce. Radnice tak vyslyšela přání občanů, kterým vadilo neustálé obtěžování pochybnými prodejci, nabízejícími ještě pochybnější produkty. Ve městě tak bude od 1. listopadu platit nařízení o omezení pochůzkového a zákazu podomního prodeje. Nejoblíbenějším rejdištěm takových prodejců je v Plzni především pěší zóna v ulici Bedřicha Smetany. Tam se stávají kořistí prodejců především ženy a starší občané.

Pochůzkový prodej lze provozovat na celém území města Plzně s výjimkou území historického jádra města Plzně a ulic Martinská, Goethova a Jungmannova.  V případě podomního prodeje je navržen zákaz na celém území města Plzně, uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Výjimka byla stanovena pro takový prodej, který je realizovaný formou oficiálně povolených veřejných sbírek například Květinový den, což je sbírka na podporu boje proti rakovině, či Tříkrálová sbírka. Z toho důvodu je v nařízení stanoveno, že se nevztahuje na prodej zboží a poskytování služeb mimo provozovnu na veřejné sbírky,“ řekl náměstek Zrzavecký.

Prodej časopisu Nový prostor byl zahrnut mezi druhy prodeje zboží a poskytování služeb, na které se toto nařízení nevztahuje. Výrobky chráněných dílen mezi druhy prodeje zboží a poskytování služeb, na které se toto nařízení nevztahuje, prozatím zahrnuty nebyly.

Pochůzkovým prodejem je míněn prodej mimo provozovnu určenou k tomuto účelu kolaudačním rozhodnutím podle stavebního zákona, provozovaný formou pochůzky, obchůzky, při němž je potenciální uživatel zboží nebo služeb bez předchozí objednávky vyhledán prodejcem z okruhu osob na veřejně přístupných místech. Pochůzkový prodej je uskutečňován zejména bez prodejního zařízení. Jedná o pochůzkový prodej vyhledáváním osob. Omezení pochůzkového prodeje se nebude vztahovat na možnosti prodeje ve stáncích, které jsou povoleny na základě zvláštního užívání veřejného prostranství.

Podomním prodejem se rozumí prodej mimo provozovnu určenou k tomuto účelu kolaudačním rozhodnutím podle stavebního zákona, provozovaný formou pochůzky, při němž je potenciální uživatel zboží nebo služeb bez předchozí objednávky vyhledán prodejcem z okruhu osob mimo veřejně přístupná místa, zejména obcházením jednotlivých domů, bytů.

S podomním prodejem již zatočila města jako Ostrava, Zlín, Břeclav, Karviná, Vsetín, Valašské Meziříčí, Havlíčkům Brod, nebo Most, Litvínov a Chomutov. V našem regionu už několik měsíců úspěšně funguje zákaz podomního prodeje v Nepomuku a ve Švihově. 

Fotogalerie

Díky zákazu podomního a pochůzkového prodeje zmizí i z centra Plzně obtížní prodejci. Od 1. listopadu by mělo být zcela prázdné i jejich oblíbené rejdiště v ulici Bedřicha Smetany v Plzni | Autor: Richard Beneš