Jsme televize vašeho kraje

Čtyři nové zvony na chrámu sv. Bartoloměje uslyší lidé poprvé bít 17. ledna 2015 při zahájení projektu EHMK

Plzeň, publikováno 03.10.2013, autor: Richard Beneš

Dvojice nových zvonů pro chrám sv. Bartoloměje | Autor: Richard Beneš

Dva ze čtyř nových zvonů, které budou na konci roku 2014 osazeny do věže chrámu sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky, si mohou již nyní občané i návštěvníci města prohlédnout před vstupem do kostela. Zvony nazvané Maria a Jan Nepomucký jsou prozatím zavěšeny na provizorní zvonové stolici z trámů, později k nim přibude ještě skoro třítunový zvon Hroznata. Největší zvon Bartoloměj pak bude umístěn rovnou do věže. Velké zvony v chrámu sv. Bartoloměje chybí od roku 1942, kdy je zrekvírovali nacisté kvůli zbrojní výrobě. Peníze na nové zvony pochází z veřejných sbírek, cílem je shromáždit osm milionů korun.

Čtyři nové zvony doplní ve věži chrámu dva stávající menší zvony. Vůbec poprvé Plzeňané a návštěvníci města uslyší zvony společně bít 17. ledna 2015, během slavnostního zahájení roku, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury. „Zvonit se však bude jen na pět zvonů, tedy na čtyři nové a jeden starý. O využití zbývajícího šestého zvonu zatím není rozhodnuto,“ uvedl plzeňský architekt Jan Soukup.

Lidé již mohou obdivovat první dva zvony, na které se vybírá prostřednictvím sbírky | Autor: Richard Beneš

Zvony se do zvonice chrámu vrátí po 70 létech díky sbírce, vyhlášené loni z iniciativy architekta Jiřího Boudníka a Jana Janáka ze společnosti CrossCafe. „Zájem o sbírku je mezi veřejností značný, zatím se podařilo shromáždit 3,3 milionu korun. Sbírka dál pokračuje, celou akci chceme samozřejmě podpořit tím, že lidem ukazujeme již dva hotové zvony,“ uvedl Janák. Lidé mohou přispívat na dva účty zřízené farností a společností CrossCafe, nebo do pokladniček v katedrále a v kavárnách CrossCafe. 

Na nejmenší zvon vážící 1,5 tuny, pojmenovaný Maria, přispěl milionem korun jeden dárce. Pod ornamentem zvonu bude text „Na památku své ženy Marie věnoval Jiří Krýsl.“ Druhý zvon vážící dvě tuny zdobí především figurální reliéf Jana Nepomuckého. Nechybí ani jména zvonařů, Manoušek, Eijsbouts a místo odlití, kterým je holandský Asten. Oba zvony jsou zatím bez srdcí. Ta už jsou vyrobena, ale osadí se až na věži. „Srdce do zvonů nedáváme nyní záměrně proto, aby to některé jedince nelákalo ke zvonění,“ konstatoval pražský zvonař Petr Manoušek. Zvony se odlévaly v holandské dílně z toho důvodu, že pražská dílna zvonaře Manouška byla v roce 2002 vyplavena a zničena při povodni. Nyní proto pracuje známý zvonař v Holandsku.

Na zvony se už velmi těší také plzeňský biskup František Radkovský. „Chybělo nám ve městě slavnostní zvonění při významných událostech. Zvoníme pouze na dva malé stávající zvony. Něco jiného však bude, až se rozezní celá harmonie všech zvonů,“ uvedl biskup Radkovský.

Na zvonech budou navždy zvěčněna jména nejštědřejších dárců, jejichž dar přesáhne 10 tisíc korun | Autor: Richard Beneš

Architekt Jan Soukup jako perličku uvedl, že před deseti léty dostalo město Plzeň ze SRN jako náhradu za zvony zničené v roce 1942 částku ve výši pouhých 1000 eur. Experti se nyní potýkají s technickým oříškem, kterým je oprava staré zvonové stolice umístěné ve věži chrámu. „Není v dobrém stavu, musíme vymyslet, jak zvony v poměrně malém prostoru umístíme tak aby měli potřebné místo na výkyv. Není to vůbec jednoduchá záležitost. Budeme také nuceni změnit cestu turistů na vrcholek věže, která nyní vede právě kolem zvonové stolice,“ dodal architekt Soukup.    

Fotogalerie

Dvojice nových zvonů pro chrám sv. Bartoloměje | Autor: Richard Beneš
Lidé již mohou obdivovat první dva zvony, na které se vybírá prostřednictvím sbírky | Autor: Richard Beneš
Na zvonech budou navždy zvěčněna jména nejštědřejších dárců, jejichž dar přesáhne 10 tisíc korun | Autor: Richard Beneš