Jsme televize vašeho kraje

Studentské volby v Plzeňském kraji vyhrála Česká strana pirátská před TOP 09 a ANO 2011

Plzeňský kraj, publikováno 03.10.2013, autor: Richard Beneš

Studentské volby | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Vítězem studentských předčasných parlamentních voleb v Plzeňském kraji, které proběhly ve středu a ve čtvrtek, se stala Česká pirátská strana, druhé místo patří TOP 09 a třetí skončilo Ano 2011. V regionu se studentských voleb zúčastnilo celkem 2834 studentů z 23 škol. Bylo mezi nimi šest gymnázií, deset SOŠ a sedm SOU. Studentské volby organizuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily.

Ve studentských volbách získala Česká pirátská strana 19,72 procenta hlasů, TOP 09 se může pochlubit ziskem 17,64 procenta a ANO 2011 má 11,43 procenta hlasů. Čtvrté místo patří Dělnické straně sociální spravedlnosti, která má 8,29 procenta hlasů. Až na pátém místě je ČSSD se ziskem 8,22 procenta hlasů. U studentů propadla i ODS (7,87), ještě hůře je na tom KSČM (5,79). Dále následuje Strana svobodných občanů (3,78), Strana zelených (3,46). Jen velmi malou podporu získala u studentů nová politická uskupení, která se mají žhavým želízkem ve skutečných volbách, Úsvit přímé demokracie ( 2,93), Strana práv občanů – Zemanovci (1,34) a Hlavu vzhůru (0,74).

U gymnazistů v Plzeňském kraji podle očekávání zvítězila TOP 09 se ziskem 27 procent hlasů, studenti SOU a SOŠ zase preferovali Českou stranu pirátskou, které dali 19,6 procenta hlasů. V rámci celé České republiky se do studentských voleb zapojilo 434 škol. Zvítězila těsně TOP 09  (17,8) před Českou stranou pirátskou (17,7) a ANO 2011 (13,44).

Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné, studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování.

„Značný zájem škol potvrzuje, že pedagogové považují Studentské volby za smysluplný projekt přispívající k výchově demokraticky smýšlejících, zodpovědných a aktivních občanů. Řada studentů, kteří se studentských voleb zúčastnili, má již volební právo, ostatní ho brzy nabudou. Proto by „svět dospělých“ neměl výsledky Studentských voleb zlehčovat. To platí i pro politické strany. Ve svých programech a činech by měli na nejmladší generaci více myslet a dělat politiku, která v nich dokáže vzbudit zájem a důvěru. Mladí lidé pak budou sami motivováni ke vstupu do politiky a mohli by přispět k tolik potřebné kultivaci politického prostředí,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota, který inicioval první Studentské volby před třemi lety.

 

 

Fotogalerie

Studentské volby | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz