Jsme televize vašeho kraje

Kavárník Bárta v šoku. V kruhu jeho plzeňských přátel mu udělili anticenu Korupční bublina

Plzeň, publikováno 04.10.2013, autor: Richard Beneš

Vít Bárta | Autor: Richard Beneš

Za nesouhlasného pískání a nadávání stovky věrných stoupenců převážné důchodového věku obdržel v pátek Vít Bárta (Úsvit) přímo v objektu své plzeňské kavárny nově udílenou cenu Korupční bublina. Tu Bártovi věnovala skupina bojovníků proti korupci. Politik kandidující v Plzeňském kraji jako lídr kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie ji získal za sérii svých hlasování ve Sněmovně.

Když Vít Bárta na svém pravidelném kavárenském dýchánku uprostřed klubka svých nejbližších plzeňských přátel rozplétal za jejich obdivného potlesku jako obvykle údajné kauzy zdejších kmotrů, nastoupila do kavárny zcela nečekaně skupina mladých lidí, kteří nesli horní polovinu nahé figuríny ženy, která měla místo hlavy nafouknutou bublinu s nápisem „blabla.“ Na krku se figuríně houpalo věnování pro Víta Bártu. Skupinka se prodrala až k Bártovi, který byl nečekanou situací viditelně zaskočen a předala mu cenu.

„Když jsme analyzovali, jak hlasoval pan Vít Bárta v Poslanecké sněmovně, tak jsme přišli na to, že ani jednou nehlasoval pro klíčový protikorupční zákon. Naopak se zdržel hlasování v případě, že to bylo nutně potřeba,“ uvedl Nikola Hořejš z protikorupční platformy Rekonstrukce státu důvody, které vedly k udělení ceny. Hořejš dále uvedl, že Bárta hlasoval například proti návrhu na omezení anonymních akcií nebo odmítl podpořit návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. „Tak jsme vás vyslechli a dali vám prostor, teď prosím odejděte. Považuji za zásadní každému dát prostor se vyjádřit,“ uvedl Bárta. Gratulaci za cenu ještě přijal, ale samotnou figurínu už odmítl převzít a skupinu lidí z protikorupční platformy vyzval, aby z kavárny odešli.

Zatímco Bárta si zachoval během konfrontace klidnou hlavu, jeho příznivci se dostali do varu, evidentně jim ruply nervy, pískali a křičeli. „Kdo vás sem pozval, nedělejte tady divadlo a táhněte do pr..le. Určitě to všechno zaplatil Babiš, komu tím prospějete vy paraziti? Rozezlený dav se pak uklidnil až chvíli po odchodu skupiny z kavárny.

Novou anticenu Korupční bublina, za kterou stojí dvacítka protikorupčních organizací, firem a občanů, nespokojených se současnou politickou situací v Česku se skupina pokusí v příštích dnech udělit ještě dalším sedmi politikům. Na seznamu jsou exposlanci Aleš Rádl, Pavel Suchánek, Marek Benda (všichni ODS), Jiří Besser, Jiří Oliva (TOP 09) a senátor Petr Vícha (ČSSD). 

Fotogalerie

Vít Bárta | Autor: Richard Beneš