Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé odpustili pokutu společnosti Plzeň 2015 za průšvih způsobený jejím bývalým vedením

Plzeň, publikováno 10.10.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Nepotopit společnost Plzeň 2015 se rozhodli ve čtvrtek plzeňští zastupitelé, když překvapivě jednohlasně rozhodli o odpuštění pokuty, která měla v celkové výši dosáhnout 4,3 milionu korun. Úředníci magistrátu při kontrole zjistili pochybení při zadávání veřejných zakázek, které se dělo za bývalého vedení společnosti, jež pro město připravuje projekt Evropské hlavní město kultury 2015. Hlasování o odpuštění pokuty předcházela bouřlivá diskuse zastupitelů. Představitelé opozice návrh podpořili pod podmínkou okamžitého sjednání nápravy a nastavení kontrolních mechanismů, které by zabránily, aby se podobná pochybení opakovala.

Společnost Plzeň 2015 v roce 2012 pod vedením Tomáše Froydy například rozdělila velkou zakázku na čtyři menší, čímž se vyhnula vyhlášení výběrového řízení. Za toto pochybení hrozilo společnosti vrácení dotace ve výši zhruba 3,3 milionu korun včetně penále přesahující jeden milion korun. Tato platba by však byla pro obecně prospěšnou společnost plně závislou na příspěvcích města naprosto likvidační a byl by tak vážně ohrožen celý projekt EHMK.   

„Navrhuji odpuštění té pokuty, celý projekt se v posledních měsících dal pod novým vedením do pohybu, vše se zlepšilo,“ uvedl v úvodu projednání tohoto bodu na zastupitelstvu primátor Martin Baxa (ODS), který se stal letos novým předsedou správní rady společnosti Plzeň 2015. Stejného názoru byl i jeho náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). „Projekt se začíná vzpamatovávat a stabilizoval se pod novým vedením dvojice Erich Beneš a Jiří Sulženko,“ konstatoval Zrzavecký.

Podstatně méně smířliví byli zástupci opozice. „Je třeba vyvodit z celé věci důsledky i odpovědnost, nemá cenu zde diskutovat jen o odpuštění pokuty. Je třeba zabránit tomu, aby se něco podobného opakovalo. Musí se jasně říci, jaké kontrolní mechanismy se nastaví, podobné prohřešky se musí v budoucnu eliminovat,“ konstatoval zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Když dostal slib, že jeho požadavky budou vyslyšeny, uvedl, že projekt v nové podobě má důvěru TOP 09.

Současný ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko zastupitele ujistil, že smlouvy, které byly označeny jako problematické, už byly ukončeny nebo upraveny. Právní zástupce magistrátu Dominik Tomášek zase prohlásil, že městu nevznikne žádná škoda, pokud společnosti Plzeň 2015 odpustí pokutu.

Opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz) požadoval označení viníka, který byl odpovědný za zmíněný problém. „Musí být nějaká sankce pro viníka, který měl za všechno zodpovídat. Alespoň morální zodpovědnost by měla být jasná,“ řekl Hájek, ale nebyl vyslyšen. Primátor Martin Baxa konkrétního viníka neoznačil, i když je všeobecně zřejmé, že se jedná o Tomáše Froydu, který v roce 2012 společnost vedl.

„Neměli jsme žádné informace o tom, že se ve společnosti Plzeň 2015 děje něco nekalého,“ řekl Erich Beneš, který tehdy seděl v dozorčí radě a později nahradil dočasně Froydu ve funkci ředitele. „Vy jste nevěděli, že se tam děje něco nekalého? Že se tam neadekvátně vyplácí odměny a že jsou tam podivné toky peněz,“ rozčiloval se opoziční zastupitel Ludvík Rösch (občané.cz).

Bývalý ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda uvedl, že má právní analýzu, podle níž při hospodaření a zadávání zakázek společnost pod jeho vedením nepochybila, obhajoval krok, kdy rozdělil jednu zakázku na komunikační strategie, image kampaně, nová média a public relations společnost rozdělila na čtyři, každou zhruba za půl milionu. Bez výběrového řízení uzavřel smlouvy s agenturami. Zároveň popřel, že by se ve společnosti rozdělovaly statisícové platy. „Nejvyšší plat měl ředitel, bylo to 60 tisíc korun hrubého,“ tvrdil Froyda. 

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš