Jsme televize vašeho kraje

Železná Ruda vzpomínala po čtvrt století na otevření česko-německé hranice a pád železné opony

Železná Ruda, publikováno 03.02.2015, autor: Richard Beneš

Na vzpomínkové slavnosti nechyběl ani pohraničník se samopalem za ostnantým drátem | Autor: Richard Beneš

Hradba z ostnatých drátů a za ní stojící pohraničník se samopalem. I tak to v úterý vypadalo na společném česko-německém hraničním nádraží v Železné Rudě a Bayerisch Eisenstein. Pohraničník naštěstí nebyl pravý a ostnaté dráty měřily na délku jen tři metry. Na místě se slavilo 25. výročí otevření hranice a pád železné opony. Zatímco 3. února 1990 se akce zúčastnilo asi 40 tisíc lidí, kteří vytvořili živý řetěz mezi oběma městečky, po čtvrt století si přišlo významnou událost připomenout asi 400 lidí z české i německé strany hranice.

Na setkání bohužel nedorazil pozvaný kardinál Miloslav Vlk, který před 25 léty působil v Železné Rudě jako farář a stejně tam nepřijel ani senátor Jiří Dienstbier mladší, jehož otec, tehdejší první porevoluční ministr zahraničí se na pádu železné opony podílel a na akci 3. února 1990 hraniční dráty stříhal obřími nůžkami. Českou stranu reprezentoval poslanec Vladislav Vilímec (ODS), náměstek hejtmana Ivo Grüner, domácí starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS) a starostové několika dalších šumavských měst i obcí. Z obce u nedalekého německého Regenu ovšem dorazila legenda, tehdejší reportérka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová, jejíž vysílání tajně poslouchali lidé žijící za železnou oponou v tehdejším Československu.

„Před 25 lety panovala euforie na obou stranách hranice. Zorganizovali jsme tehdy s manželem zájezd pro naše německé sousedy a jeli jsme jim ukázat Prahu. Na té slavné akci s ministrem Dienstbierem jsem v Železné Rudě tehdy byla, ale žádný ostnatý drát se tenkrát nestříhal. Přijela jsem z naší mnichovské redakce s úkolem od vedení Rádia Svobodný Evropa přivézt pár metrů toho ostnatého drátu, který se měl rozstříhat, zatavit do plexiskla a následně věnovat na památku americkým kongresmanům. Ministr Dienstbier říkal, že už žádné dráty stříhat nechce, protože to dělal předtím už několikrát. Poměrně rychle tenkrát odjel a já byla dost smutná, že nemám drát a nemohu splnit úkol. Řekla jsem to bývalému starostovi Železné Rudy, ten zorganizoval pohraničníky, odjeli jsme k té železné oponě, dostala jsem do ruky kleště a ten drát si sama ustřihla,“ vzpomínala na události před 25 léty Lída Rakušanová.

Další pamětník, šumavská legenda, pedagog a bývalý člen Horské služby Emil Kintzl připomenul světový unikát, kterým bylo rozdělené česko-německé nádraží Železná Ruda – Bayerisch Eisenstein, jehož středem vedla pomyslná státní hranice. „Za bolševika se to přehradilo a poznala se ta hranice podle toho, že polnosti na bavorské straně byly pěkně upravené a vysečené, u nás byla džungle. Koleje byly vytrhané, vlaky na nádraží nejezdily, naši lidé zde žádní nežili. Na chátrající budově nádraží na české straně zářila rudá hvězda a visely tam portréty Stalina a Gottwalda. K nádraží se vůbec nesmělo, před ním už byly dráty, pár prověřených lidí bydlelo jen v Alžbětíně a museli mít speciální povolení,“ popsal chmurnou historii Emil Kintzl.

„Při otevření hranice šel z Železné Rudy průvod lidí, byla to hlava na hlavě. Já už stál na celnici, kam přišel i ministr Dienstbier, kterého jsem pozdravil jako svého kolegu. On koukal a ptal se, jestli jsem také ministr. Řekl jsem mu, že jsem stejně jako on topič proti své vůli. On byl ale v kotelně jen tři roky, já tam prožil tři desetiletí,“ řekl Kintzl a pochvaloval si, že po otevření hranic se v oblasti začalo příjemněji žít a lidé nacházeli a stále ještě nachází přátele na obou stranách kdysi neproniknutelné hranice.

Podle starosty Železné Rudy Michala Šnebergra až další generace definitivně setřou rozdíly mezi českým a německým pohraničím. „Na ten den před 25 léty si vzpomínám velmi dobře, poprvé jsem mohl navštívit Bavorskou Rudu a jít se podívat na Velký Javor, což bylo do té doby téměř nemožné. Nyní už je česká Železná Ruda dávno součástí evropského světa a my máme co oslavovat, musíme si vážit toho, že hranice mezi oběma státy dnes už prakticky neexistuje. Chtělo by to více odpovědnosti a úsilí, abychom se vyrovnali té vyspělejší části Evropy. Současnému vylidňování české i bavorské Železné Rudy, které nás v poslední době velmi trápí, zabrání jedině investice státu, soukromníků i kraje,“ konstatoval železnorudský starosta Michal Šnebergr.

Za pravdu starostovi dal náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner. „Vylidňování zabrání více peněz z obou stran, tedy z Mnichova i ČR. Musí se zlepšit dopravní obslužnost, silnice, železnice. A musejí sem přijít investice do přírody, na české straně ubrat sílu národnímu parku, aby se tu lidem lépe žilo," řekl Ivo Grüner. Za důležité pak považuje rozšíření silnice první třídy I/27 z Plzně. „Aby byly v oblasti podmínky jako má třeba Lipno. Pak se tu bude dobře žít,“ dodal Grüner.

Fotogalerie

Na vzpomínkové slavnosti nechyběl ani pohraničník se samopalem za ostnantým drátem | Autor: Richard Beneš
Nádraží v Železné Rudě-Bayerisch Eisenstein | Autor: Richard Beneš
Šumavská legenda Emil Kintzl ukazuje na dobové fotografii, kolik lidí se zúčastnilo akce 3. února 1990 | Autor: Richard Beneš
Slavná reportérka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová | Autor: Richard Beneš
Emil Kintzl vzpomíná u ostnatých drátů | Autor: Richard Beneš
Tato železná opona naštěstí nebyla pravá | Autor: Richard Beneš
Mezi diváky stála i Lída Rakušanová | Autor: Richard Beneš
Účastníci vzpomínkové akce poslochají projevy politiků | Autor: Richard Beneš
Vzpomínková akce se neobešla bez slavnostních projevů | Autor: Richard Beneš