Jsme televize vašeho kraje

Ve vazbě skončili oba cizinci, kteří v Plzni a v Oseku útočili nožem na ubytovnách na své krajany

Plzeň, publikováno 04.05.2017, autor: Richard Beneš

Rumun podezřelý z pobodání svého krajana čeká na chodbě rokycanského okresního soudu na rozhodnutí o vazbě | Autor: Pavlína Polatová

Hned dva případy pokusu o vraždu, které se staly téhož dne na ubytovnách v Plzni a v Oseku na Rokycansku, vyšetřují plzeňští kriminalisté. V obou případech z 1. května útočili cizinci na své protivníky nožem a oba také ve čtvrtek skončili po obvinění z pokusu vraždy ve vazbě. Od začátku roku se krajská kriminálka aktuálně zabývá už šestým případem pokusu o vraždu.

V den státního svátku se poblíž ubytovny v Oseku pohádali tři cizinci. Svoji roli sehrál i alkohol, který muži těsně předtím popíjeli. Dva muži vyhrožovali třetímu cizinci, že ho večer podřežou. Devětačtyřicetiletý Rumun pak zavíracím nožem bodl pětadvacetiletého krajana do břicha a způsobil mu vážné a zdraví ohrožující zranění. Přežil jen díky okamžitému chirurgickému zákroku v nemocnici. Náhodný svědek naštěstí pak zabránil dalšímu útoku. „Podezřelý muž po útoku utekl na ubytovnu, kde ho vypátrali a zadrželi policisté,“ informovala server TV ZAK policejní mluvčí Markéta Fialová. Policie případ nejprve vyšetřovala jako těžké ublížení na zdraví, později byl cizinec obviněn z pokusu vraždy.

Ve čtvrtek ráno přivedla policejní eskorta obviněného Rumuna k soudu. Na chodbě soudu se muž oblečený do firemních montérek mohl krátce poradit se svojí obhájkyní za přítomnosti tlumočnice. „Klient je momentálně ve špatném psychickém stavu, takže se zatím k tomu vyjadřovat nebudeme. Bavili jsme se o jeho špatném psychickém stavu a o tom, že nedostal svoje léky,“ uvedla obhájkyně Jana Sládková. Vzhledem k důvodným obavám, že by obviněný cizinec uprchl a vyhnul se tak trestnímu stíhání, rozhodl soudce rokycanského okresního soudu o jeho umístění do vazby. K tomu přispěly i důvodné obavy, že by na svobodě mohl ovlivňovat doposud nevyslechnuté svědky. Za vraždu ve stadiu pokusu hrozí Rumunovi až 18 let ve vězení.

Ve vazbě ve čtvrtek rozhodnutím soudu skončila i sedmadvacetiletá žena, která má být hlavní aktérkou krvavého incidentu v Zámečnické ulici v Plzni. Policisté a záchranáři tam 1. května našli pobodaného jedenačtyřicetiletého cizince. Jeho družka na místě nejdříve kriminalistům tvrdila, že partnera pobodal neznámý útočník. Později se přiznala, že po hádce vzala kuchyňský nůž a muže dvakrát bodla do zad. „Svým jednáním mu způsobila zranění bezprostředně ohrožující život,“ komentovala útok mluvčí policie Markéta Fialová.

Útoky nožem mají v Plzeňském kraji na svědomí i další cizinci. Z pokusu vraždy obvinili plzeňští kriminalisté jednačtyřicetiletého cizince, který 21. dubna večer nožem napadl v baru v Plzni devětatřicetiletého muže. V sobotu 18. března podle policie jiný cizinec pobodal v Domažlicích dalšího cizince. Na začátku dubna zase zemřel na následky bodnutí do srdce v Plzni na ubytovně devětatřicetiletý cizinec. Necelé dvě hodiny po vraždě kriminalisté zadrželi na autobusovém nádraží v Praze osmnáctiletého cizince.

Fotogalerie

Rumun podezřelý z pobodání svého krajana čeká na chodbě rokycanského okresního soudu na rozhodnutí o vazbě | Autor: Pavlína Polatová
Rumun podezřelý z pobodání svého krajana čeká na chodbě rokycanského okresního soudu na rozhodnutí o vazbě za přítomnosti své obhájkyně a tlumočnice | Autor: Pavlína Polatová