Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň přispělo 600 tisíc korun na nákup užitkového vozu pro místní potravinovou banku

Plzeň, publikováno 05.05.2017, autor: Richard Beneš

Primátor Martin Zrzavecký předává klíče k automobilu, který pro potřeby Potravinové banky Plzeň pořídilo město | Autor: Plzen.eu

Užitkový vůz pro Potravinovou banku Plzeň předal do užívání primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Město přispělo na nákup vozidla finanční částkou ve výši 602 tisíc korun. Auto bude sloužit k převozu potravin od prodejců a výrobců potravin k odběratelům potravinové pomoci.

„Odběratele a dodavatele potravinová banka má, nyní už vám chyběla jen logistika. Jsem proto rád, že město pomohlo dotací k nákupu vozidla, abyste mohli zajišťovat distribuci potravin k odběratelům. V této chvíli je především důležité šířit informace o této možnosti, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji potřebují, jako jsou například senioři, rodiny na ubytovnách nebo ženy samoživitelky,“ uvedl při předání vozidla primátor Martin Zrzavecký.

Spolek Potravinová banka Plzeň založili poskytovatelé sociálních služeb v roce 2014. Banka shromažďuje, skladuje a vydává potraviny a drogerii 18 spolupracujícím charitativním a humanitárním organizacím s působností v celém Plzeňském kraji. Více než dvě třetiny organizací sídlí na území města Plzně. Banka získává zdarma přebytky potravin, které vznikají v potravinářském průmyslu a v obchodních řetězcích. Za rok 2016 vydala potřebným 23 342 kilogramů potravin a 577 kilogramů drogerie. Od léta roku 2017 chystá banka rozdělovat také textil a domácí potřeby.

„Pro město je zcela zásadní, že potraviny se vždy dostaly ke všem, kdo o ně požádal. Potravinovou banku Plzeň podporuje město prostřednictvím Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně kromě přidělené dotace i v oblasti provozních nákladů. Po čtyřech letech úspěšného fungování ukončilo město vlastní potravinovou pomoc, na niž každoročně uvolňovalo 400 tisíc korun, a která nahrazovala materiální pomoc v době, kdy Potravinová banka Plzeň ještě neexistovala,“ doplnila vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková.

Fotogalerie

Primátor Martin Zrzavecký předává klíče k automobilu, který pro potřeby Potravinové banky Plzeň pořídilo město | Autor: Plzen.eu
Tímto vozidlem se bude rozvážet potravinová pomoc | Autor: Plzen.eu
Takto vypadá část zásob v potravinové bance | Autor: Plzeneu