Jsme televize vašeho kraje

U památníku 2. pěší divize Armády Spojených států v Plzni uctili veteráni památku svých spolubojovníků, nechybělo ani vedení města a kraje

Plzeň, publikováno 05.05.2017, autor: Richard Beneš

Veterán Earl Ingram uctil v Plzni památku příslušníků 2. pěší divize Armády Spojených států | Autor: Richard Beneš

Na osvobození Plzně v květnu 1945 zavzpomínal při pietním aktu u památníku 2. pěší divize Americké armády na Chodském náměstí její příslušník, válečný veterán Earl Ingram. Společně s dalšími veterány pak uctil památku svých spolubojovníků, kteří se zúčastnili osvobozovacích bojů na různých místech Evropy. Legendární je i jejich znak, ve kterém mají hlavu indiána v bílé pěticípé hvězdě na černém štítu. Nikdo jim neřekne jinak, než „Indianhead.“ Věnce k pomníku příslušníků 2. pěší divize položili také představitelé Plzeňského kraje, radní města Plzně i centrálního obvodu. Pietní akt sledovaly také desítky Plzeňanů a nechyběla ani řada zahraničních hostů.

„Na území tehdejšího Československa jsme vstoupili 4. května 1945 a naše 2. pěší divize postupovala na Plzeň od jihozápadu. Do Plzně ovšem vstoupili jako první příslušníci 16. obrněné divize. My dorazili až 7. května a kluci ze 16. se nám smáli, že jsme se někde plazili a přijeli pozdě. Moc dobře ale věděli, že bez naší pomoci by se do Plzně tak rychle nedostali,“ vzpomínal na osvobození Plzně Earl Ingram, který dodal, že on sám je téměř stejně starý jako 2. pěší divize, která vznikla v roce 1917  a dodnes existuje.

V roce 1943 byla divize odeslána do Severního Irska. V červnu roku 1944 se podílela na vylodění v Normandii. Osvobodila město Trévières a v září 1944 se účastnila bitvy o Brest. V březnu roku 1945 dorazila k Rýnu, kde chránila slavný remagenský most. Po osvobození Československa se počítalo i s účastí této divize ve válce v Tichomoří, avšak kapitulace Japonska přišla dříve, než plánovaný přesun. Od roku 2009 si hokejový klub HC Plzeň zvolil Indiána podobného symbolu 2. pěší divize do svého loga.

 

Fotogalerie

Veterán Earl Ingram uctil v Plzni památku příslušníků 2. pěší divize Armády Spojených států | Autor: Richard Beneš
Veteráni při pietním aktu u pomníku 2. pěší divize na Chodském náměstí | Autor: Richard Beneš
Památník 2. pěší divize na Chodském náměstí | Autor: Richard Beneš
Earl Inrgam při pietním aktu u pomníku 2. pěší divize | Autor: Richard Beneš
Primátor Plzně Martin Zrzavecký uctil památku společně s dalšími členy rady města | Autor: Richard Beneš
Místostarosta centrálního plzeňského obvodu Radoslav škarda uctil památku příslušníků 2. pěší divize | Autor: Richard Beneš
Památník 2. pěší divize Spojených států | Autor: Richard Beneš
Nechyběli ani vojáci v dobových uniformách příslušníků 2. pěší divize | Autor: Richard Beneš
Na osvobození Plzně vzpomínali u památníků i Sokolové | Autor: Richard Beneš
Veteráni uctili památku svých spolubojovníků | Autor: Richard Beneš