Jsme televize vašeho kraje

V centru Plzně se slavilo osvobození, na Doubravce ve stejnou dobu likvidovali pyrotechnici nevybuchlou leteckou pumu z války

Plzeň, publikováno 06.05.2017, autor: Richard Beneš

Tato letecká puma se v Plzni ukrývala v zemi od konce II. světové války | Autor: Richard Beneš

V okamžiku, kdy v centru Plzně vrcholil druhý den Slavností svobody, ochromil oblast kolem Jateční ulice nález letecké bomby, která je pozůstatkem jednoho náletu z konce II. světové války. Nečekaný objev munice nalezené ve výkopu při opravě na seřaďovacím nádraží u teplárny zastavil krátce po 15. hodině nejen provoz na ulici, nejezdily ani vlaky na trati Plzeň – Žatec. Na místo okamžitě přijeli policejní pyrotechnici. Krátce před půl sedmou se jim podařilo odstranit roznětku a pumu zneškodnili. Bezprostředně poté byl obnoven provoz v Jateční ulici. Informovala o tom policejní mluvčí Hana Kroftová s tím, že se jednalo pětisetlibrovou anglickou leteckou pumu GP.

Po nahlášení nálezu munice policie evakuovala asi dvě desítky osob z okruhu ve vzdálenosti do půl kilometru. Nebezpečnou zónu museli opustit nejen zaměstnanci železnice, ale i obyvatelé jedné ubytovny. Doprava nejezdila v Jateční ulici od ulice Chrástecká až po ulici Mohylová včetně autoservisu a sběrného dvora. Jednotka SŽDC Plzeň za pomoci své techniky pumu vyjmula z výkopu a naložila na speciální vozík policie. Pumu si pak převzali do své péče pyrotechnici. Ve večerních hodinách se všichni evakuovaní mohli vrátit nejen do práce, ale i na ubytovnu.

České dráhy v důsledku nebezpečné situace přerušily provoz mezi stanicemi Plzeň hlavní nádraží a Třemošná u Plzně. Vlak R 1189 jedoucí z Mostu do Plzně nahradil autobus. Nález leteckých pum v oblasti Jateční ulice není ničím výjimečným. V minulých letech se tam při výkopech našlo už větší množství těchto nebezpečných pozůstatků války. Letecká puma s označením GP 500 obsahuje asi 227 kilogramů výbušniny. Jediná exploze by dokázala poškodit budovy v okruhu až tří kilometrů. Na místo byl přivolán přímo ze Slavností svobody také starosta Michal Chalupný (ČSSD), který dorazil ve stylové historické uniformě. Osobně pak dohlížel na likvidaci munice na území jeho obvodu. 

Fotogalerie

Tato letecká puma se v Plzni ukrývala v zemi od konce II. světové války | Autor: Richard Beneš
Tahle bomba rozhodně není žádný drobeček | Autor: Richard Beneš
Vyprošťování letecké bomby z výkopu poblíž Jateční ulice v Plzni probíhalo za mimořádných opatřeních | Autor: Richard Beneš