Jsme televize vašeho kraje

U pomníku generála George S. Pattona sklidil bouřlivé ovace americký veterán Earl Ingram, lidé přivítali potleskem i premiéra Bohuslava Sbotku

Plzeň, publikováno 06.05.2017, autor: Richard Beneš

Premiér Bohuslav Sobotka při pietním aktu u pomníku generála Pattona | Autor: Richard Beneš

Vrcholem čtyřdenních Slavností svobody je Plzni hlavní pietní akt, kterým vždy 6. května připomíná osvobození Plzně americkou armádou z roku 1945. Už podruhé se vzpomínalo na osvoboditele u Pomníku generála George S. Pattona před budovou Divadla J.K.Tyla protože obvyklému dějišti tohoto pietního aktu, pomníku Díky, Ameriko! popraskaly žulové pylony a čeká se na jeho rekonstrukci. Do Plzně na slavnost si i přes velké státnické problémy našel cestu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), stejně jako řada dalších vysoce postavených ústavních činitelů a regionálních politiků. Bouřlivý potlesk ovšem sklidili u pomníku američtí veteráni, přímí účastníci osvobození Plzně.

Za všechny veterány vystoupil se svým poselstvím čtyřiadevadesátiletý Earl Ingram, který do Plzně přijel jako příslušník slavné 2. pěší divize, přezdívané „Indianhead.“ Ten v úvodu poděkoval organizátorům oslav a především pak obyvatelům Plzně za skvělou pohostinnost a vřelé přijetí, kterého se veteránům dostává od od roku 1990, kdy mohli poprvé po změně politického režimu opět přijet do Plzně na oslavy osvobození. „Když jsme sem přijeli poprvé před 72 lety byli jsme příliš mladí na to, abychom si plně uvědomili rozsah té obrovské tragédie, jíž jsme se stali součástí. Tragédie, ke které nemělo nikdy dojít a která stála miliony lidských životů. Přijeli jsme do země, o níž jsme možná něco málo slyšeli ve školách při hodinách zeměpisu a dějepisu. Setkali jsme se zde s lidmi, kteří sdílejí stejné hodnoty jako my a které máme v našich srdcích,“ řekl Earl Ingram.

„Je jasné, že nás ubývá, postupně odcházíme, ale nemáme strach. Až se na tu dlouhou cestu vydáme, budeme vědět, že v této zemi jsou lidé vděční za to, co jsme pro ně kdysi udělali. Nenechte si od nikoho vzít svoji svobodu a volnost, buďte bdělí,“ prohlásil pevným hlasem válečný veterán a několik stovek přítomných ho za tato slova odměnilo bouřlivým potleskem.

Potlesku se v Plzni dočkal i premiér Bohuslav Sobotka, který řekl, že si velice váží tradic, kterými se v Plzni připomínají události z konce II. světové války. „Za německé okupace nám šlo o všechno. Reálně hrozilo vyhlazení našeho národa. Nezapomeňme na ty, kteří se dokázali nacistům postavit. Važme si toho, že žijeme v míru a v zemi, kde je demokracie a svoboda slova,“ uvedl Sobotka, který připomněl také vojáky na východní i západní frontě, v domácím odboji nebo při květnovém povstání.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) vyzval zase všechny přítomné ke vzpomínce na konkrétního amerického vojáka, stíhacího letce Virgila Paula Kirkhama. „Byl posledním americkým stíhacím letcem, který zemřel v Evropě, padl při osvobozování naší země kdy byl sestřelen poblíž Trhanova na Domažlicku. Je naší povinností, abychom všem hrdinům poděkovali za to, že přinesli do naší vlasti svobodu. A že uprostřed Evropy žijí lidé, kteří nikdy nezapomenou na to, co pro nás američtí vojáci udělali,“ zmínil hejtman Bernard.

Druhým vrcholem Slavností svobody bude v neděli dopoledne konvoj 200 vojenských historických vozidel, které se vydají po Klatovské třídě na náměstí Republiky.

Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka při pietním aktu u pomníku generála Pattona | Autor: Richard Beneš
Veteráni před pomníkem generála George Pattona | Autor: Richard Beneš
Veteráni před pomníkem George W. Pattona | Autor: Plzen.eu
Veteráni před pomníkem George W. Pattona | Autor: Plzen.eu
Hejtman Josef Bernard před pomníkem generála George Pattona | Autor: Richard Beneš
Čestná stráž u pomníku generála George W. Pattona | Autor: Richard Beneš