Jsme televize vašeho kraje

Silný přívalový liják zaplavil tři obce na Klatovsku a ohrozil železniční trať, hasiči stavěli hráze a odčerpávali vodu

Plzeň, publikováno 08.05.2017, autor: Richard Beneš

Záplavy v obcích - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Extrémně silný přívalový déšť zasáhl v neděli odpoledne obce Spůle, Janovice nad Úhlavou a Veselí na Klatovsku. Na místě zasahovali profesionální, drážní i dobrovolní hasiči ze širokého okolí. V obce Spůle se voda vylila z koryta místního potoka a zaplavila centru. Hladina dosahovala výšky asi 50 centimetrů. V bezprostředním ohrožení se tak ocitlo deset budov, voda ohrozila i provoz na silnicích i na železniční trati č. 183.

„Hasiči pomocí pytlů s pískem vystavěli provizorní hráze a odčerpávali vodu z budov i lagun. Postupně se jim dařilo zprovoznit komunikaci. Železniční trať museli pozorně překontrolovat, protože vznikly obavy z podemletí kolejí, nakonec byl obnoven i provoz i na železnici,“ informovala server TV ZAK mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

V Janovicích nad Úhlavou dobrovolní hasiči odčerpávali vodu v bývalém výcvikovém areálu, která tam zaplavila vojenskou techniku, dále hasiči odklízeli také naplaveniny ze silnice. V obci Veselí museli dobrovolní hasiči vytlačit z hluboké laguny osobní auto, ve kterém cestovaly tři osoby. „Voda dosahovala až po práh vozidla a kvůli vodě nešlo nastartovat. Protože nebylo možné na auto upevnit naviják, museli ho hasiči z vody dostat ručně,“ popsala akci mluvčí Jakoubková. Kolem šesté hodiny večer déšť začal ztrácet na intenzitě a voda začala pomalu opadat. Způsobené škody se zatím nepodařilo vyčíslit.

Fotogalerie

Záplavy v obcích - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš