Jsme televize vašeho kraje

Džihádista ze Spáleného Poříčí si u pražského vrchního soudu výrazně pohoršil, vyfasoval šestiletý trest vězení

Plzeň, publikováno 09.05.2017, autor: Richard Beneš

Jan Silovský u plzeňského krajského soudu | Autor: TV ZAK

S výrazně vyšším trestem odešel v úterý od pražského vrchního soudu jediný známý český džihádista, dvaadvacetiletý Jan Silovský ze Spáleného Poříčí, který se chtěl v Sýrii přidat k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Soud mu uložil šestiletý trest vězení, když vyhověl návrhu státní zástupkyně, která požadovala vyšší trest. Toto rozhodnutí je pravomocné. V únoru Silovskému vyměřil plzeňský krajský soud nepravomocně trest tři a čtvrt roku vězení.

Do problémů se zákonem se dostal Silovský poté, co ho loni v únoru zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu. U sebe měl letenku do města Gaziantep, které se nachází poblíž syrských hranic a jedná se o výchozí místo odkud vyrážejí dobrovolníci do syrského Džarábulusu, aby se tam připojili k bojovníkům IS. Silovský se tureckým policistům přiznal, že měl v plánu posílit řadu džihádistů z IS. Turci mladíka poslali zpět do Česka, ale o jeho činu informovali místní úřady.

U policejního výslechu a následně i před soudem se Silovský ke svému jednání plně doznal, ačkoliv proti němu neexistovaly žádné přímé důkazy. Uvedl, že jej zajímalo náboženství, koupil si ke studiu bibli a korán a stal se muslimem. Potvrdil, že věděl, že bojovat za Islámský stát je trestné. Vyjádřil ale sympatie k záměru IS vytvořit jednotný chalífát, způsoby, jakými toho chtějí islamisté dosáhnout, prý považoval za kruté. Později Silovský zpochybnil, že by chtěl bojovat a zabíjet ve jménu ideologie IS, tvrdil naopak, že se v Sýrii chtěl nechat zabít.

Předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák v odůvodnění verdiktu uvedl, že krajský soud při uložení nízkého trestu nezohlednil posun ve výpovědi a doznání muže nadhodnotil. Podle Sováka došlo v průběhu řízení k devalvaci doznání, zejména co se týká pohnutky a záměrů obžalovaného po vycestování do Sýrie. Plzeňský krajský soud prý navíc nezohlednil nebezpečnost a škodlivost činu a vyhověl proto odvolání státní zástupkyně Marcely Kratochvílové. Ta dodala, že krajský soud dostatečně nepřihlédl k typové škodlivosti uvedeného jednání, protože obžalovaný se v podstatě ztotožnil s praktikami Islámského státu. Ve výměře trestu nebyla dostatečným způsobem zohledněna generální prevence.

Odvolací soud nepřistoupil na návrh Silovského obhájce Vojtěcha Dragúna, která požadoval, aby se případ vrátil zpět do Plzně a aby se znalci zabývali tím, zda mladý muž netrpí autismem. Znalci ale už dříve před soudem ve svých posudcích vyloučili, že by Silovský trpěl touto poruchou, která by mohla ovlivňovat jeho jednání.

Fotogalerie

Jan Silovský u plzeňského krajského soudu | Autor: TV ZAK