Jsme televize vašeho kraje

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji klesla v dubnu na rekordní hodnotu 2,7 procenta, máme nejméně lidí bez práce z celé ČR

Plzeň, publikováno 10.05.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji v dubnu klesla oproti předchozímu měsíci tentokrát o 0,4 procenta na rekordně nízkou hodnotu 2,7 procenta. V porovnání s ostatními kraji je plzeňský region na čele žebříčku krajů s nejnižší nezaměstnaností. K 30. dubnu 2017 bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 11 664 uchazečů o zaměstnání, což je o 1381 méně, než na konci března. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 10 379 dosažitelných uchazečů o práci, server TV ZAK o tom informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V dubnu 2017 jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1676 uchazečů o zaměstnání, což je o 227 osob méně, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 3057 uchazečů, tedy o 308 méně než než v březnu. Do nového zaměstnání v dubnu nastoupilo 2183 osob, což je o 154 více než v březnu. Bez umístění jsme vyřadili 874 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu dubnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6228 žen, což představuje přesně 53,9 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 2568 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 22 procent ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v dubnu celkem 3742 uchazečů o zaměstnání, tedy 32,1 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti 2,4 procenta vykázal v dubnu okres Plzeň jih. Nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,7 procenta má tradičně okres Tachov, kde se údaje oproti minulému měsíci snížily o šest desetin procenta,“ řekl Moravec. Okres Tachov tak má i nadále nižší hodnoty než je celorepublikový průměr, který je 4,4 procenta. V Plzni klesla nezaměstnanost o dvě desetiny na 2,5 procenta. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 2,7 procenta a od minulého měsíce klesla o tři desetiny. Na Rokycansku jsou tři procenta populace bez práce a i zde klesla nezaměstnanost podobně jako v jiných regionech o dvě desetiny procenta. O rekordních šest desetin procenta, klesla míra nezaměstnanosti v Klatovech, kde její hodnota činí 2,6 procenta.

Na severním Plzeňsku se údaje oproti minulému měsíci změnily o čtyři desetinu procenta směrem dolů a v regionu jsou tedy tři procenta lidí bez práce. Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj zůstává i nadále na špici celorepublikovému žebříčku s nejnižší mírou nezaměstnanosti 2,7 procenta. O další tři místa se shodně dělí Pardubický a Královéhradecký kraj společně s Prahou, kde je míra nezaměstnanosti rovná tři procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost, sedm procent, vykázal v rámci republiky tradičně Ústecký kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je již zmíněných 4,4 procenta.

K poslednímu dubnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 12 297 volných pracovních míst, což je o 953 více, než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 0,9 uchazeče. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 672 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 4419 a na jedno místo tak připadalo 0,2 uchazeče.

Fotogalerie

Ilustrační foto