Jsme televize vašeho kraje

U andělíčka protestovali Plzeňané proti politice šéfa Hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana

Plzeň, publikováno 10.05.2017, autor: Richard Beneš

Demonstrace na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Na protestní akci proti šéfovi Hnutí ANO a strážci státní kasy Andreji Babišovi dorazilo ve středu na plzeňské náměstí Republiky kolem 400 Plzeňanů s transparenty v rukou, nespokojených s jeho politikou. Připojili se tak k dalším českým městům, kde se na základě facebookové výzvy ve stejnou dobu uskutečnila stejná protestní shromáždění pod názvem Proč? Proto! Vedle Plzně se protestovalo také v Praze, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích, ve Zlíně a v Brně.

Účastníci antibabišovské a antizemanovské demonstrace se v Plzni začali scházet před 18. hodinou a podle odhadu policejních expertů v průběhu akce dav postupně narostl možná až do pěti stovek lidí. Mnozí demonstranti měli v rukou transparenty s hesly s podobiznou ministra financí. Texty se nesly především v duchu různě upravených hesel Hnutí ANO nebo výroků Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Nechyběl rozvinutý toaletní papír s nápisem „Ústava není toaletní papír,“ dále plakát s hláškou „Všetci tuná kradnú, iba ja čerpám,“ a také zlidovělý výrok „Sorry jako.“ Většina účastníků akce byla mladšího a středního věku.

Před mikrofonem se na malém pódiu střídali řečníci společně se zpěvákem břitkých protestsongů. Projevy se točily kolem vládní krize, většina lidí před mikrofonem kritizovala jednání a kauz Babiše i Zemana z posledních týdnů. Mezi prvními vystoupil například pedagog a divadelník Roman Černík, který zmínil důležitost shromáždění. „Ukazuje se, že uvažujeme v souvislostech a jsme schopni jednotného činu. Nemusíme si připadat ztraceni. Sešli jsme se tady a to je dobře. Nic jiného nemá ani smysl říkat,“ řekl Černík a sklidil potlesk.

Další muž citoval ze tří zdravic adresovaných účastníkům demonstrace od známých osobností, od Jana Kryla, bratra dnes již nežijícího legendárního zpěváka Karla Kryla, Fedora Gála nebo od cyklisty Leopolda Königa. „Pokud by dnes bratr ještě žil, asi by ho trefil šlak. To co dnešní politici předvádějí je hanba,“ prohlásil Jan Kryl a citoval z některých písňových textů svého bratra, které podle jeho slov odrážejí i současnou situaci v Česku. „Děsí scénář vlády jednoho muže. Stejně jako dopingoví hříšníci v oblasti sportu budou odhaleni i ti, kdo dělají politiku za účelem dosažení svých mocenských cílů,“ vzkázal zase cyklista König.

Před oligarchizací společnosti zase varoval řečník Petr Šimon. „Nedopusťme, aby se u nás stalo to samé jako v Polsku a Maďarsku. Nejsme poddaní nedůvěryhodného staříka z Hradu s úzkými vazbami na Rusko. Nejsme zaměstnanci prolhaného oligarchy, který si chce koupit celou tuto zemi,“ prohlásil Petr Šimon. Před mikrofon se postavila i další známá plzeňská osobnost z polistopadové politiky, Vladimír Líbal. „Naposledy jsem tady na náměstí mluvil v listopadu 1989 a nikdy bych nevěřil, že tady ještě někdy budu stát a řečnit. Premiér Bohuslav Sobotka podáním demise učinil krok, kterým vstoupil do neznáma a ohrozil tak celou svoji politickou kariéru. Přesto to učinil, na naše poměry nevídaně odvážné gesto. Postavme se premiéra,“ vyzval přítomné Líbal a položil všem otázku, zda je možné budovat společnost na lži?

Mezi lidmi sledoval na náměstí demonstraci například první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa (ODS), další náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL), krajský zastupitel Jan Šašek (ODS) nebo městský zastupitel Ondřej Ženíšek (TOP 09). Původně byla demonstrace nahlášena a povolena do 19.00 hodin. Organizátoři se spojili telefonem s policií a ta povolila akci prodloužit ještě o dalších deset minut. Zazněly poslední dvě písně a demonstranti se pokojně rozešli. Policie nezaznamenala žádné narušení veřejného pořádku.

Fotogalerie

Demonstrace na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš
Náměstí se pomalu zaplňovalo | Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Jedním z řečníků byl Roman Černík | Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Autor: Richard Beneš
Nechyběl ani Vladimír Líbal | Autor: Richard Beneš