Jsme televize vašeho kraje

Hledáte program na celý víkend? Mariánské Lázně velkolepým způsobem zahajují 209. lázeňskou sezónu

Plzeň, publikováno 13.05.2017, autor: Richard Beneš

Zahájení Lázeňské sezóny v Mariánských Lázních u Zpívající fontány | Autor: KIS

V plném proudu jsou už od pátku třídenní slavnosti, které v Mariánských Lázních zahajují již 209. lázeňskou sezónu. Hlavní program patří tradičně sobotě. Dopoledne mohou návštěvníci sledovat koncerty na kolonádě. Oficiální zahájené sezóny se uskuteční v 11.00 hodin. Přítomní se mohou těšit na tradiční slavnostní ceremoniál, žehnání pramenům a slavnostní skladbu Zpívající fontány. Součástí oslav bude také dlouho očekávané odhalení busty Petra Hapky, autora první skladby Zpívající fontány. Na pódiu, ale i na kolonádě a dalších místech, se postupně vystřídá přibližně 300 účinkujících. Slavnostní zahájení sezóny je největší akcí, která ročně přijde na 1,7 milionu korun. Slavnost obvykle přiláká kolem tří až pěti tisíc lidí.

„Odpolední program ve 13 hodin odstartuje jihočeská dechová kapela Ladislava Kubeše. Od 14.30 zazní kolonádou písně Karla Hašlera, vystoupí totiž staropražská kapela Hašlerka. O hodinu později bude pódium na kolonádě patřit Andreji Romanovovi. Ex-sólista souboru Alexandrovci představí publiku nejkrásnější ruské písně a romance. V 16 hodin přijde na řadu skupina Sto zvířat. Vystřídá ji v 17.00 hodin kapela Booger a o hodinu později vtrhnou na pódium The Backwards - Beatles Revival. Kapela je jedním z nejlepších Beatles revivalů na světě,“ informovala Barbora Tintěrová, ředitelka Kulturního informačního středitska (KIS). Vrcholem celého sobotního programu bude vystoupení skupiny Jelen, které je naplánované na 20.00 hodin. Pomyslnou třešničkou na dortu bude ohňostroj, který ozáří okolí kolonády právě po posledním koncertu.

Nedělní program je v režii učitelů a žáků Základní umělecké školy Fryderyka Chopina. Začne průvodem Dechového orchestru mladých a mažoretek, a to od hotelu Bohemia v 9.30 hodin. Pak zahraje Junior Dixieland, Komorní smyčcový soubor, vystoupí Rozmarýnek, Kytarové Duo, Accord, Slavíčci, Canzona, Soubor zobcových fléten, Klarinetové trio, Jazzové kombo, Kytarový soubor, předvedou se také tanečníci ZUŠky a nachytaný je i workshop výtvarného umění.

„Akcemi je letos nabitý také doprovodný program. Nabízí širokou škálu činností a zábavy pro všechny věkové skupiny. Nechybí v něm jarmark, ukázky řemesel, výstavy nebo třeba malování na pohárky. Součástí doprovodného programu je Pramencová stezka. Akce s podtitulem "S Pramencem mám prameny pod palcem” je zaměřena na děti od 3 do 12 let, kteří přijdou v doprovodu rodičů. U mariánskolázeňského infocentra je začátek stezky, kde si účastníci vyzvednou mapu. Při cestě do cíle, který je v „Domečku“ (Komenského 515/6), poznají místní prameny, včetně jejich využití. A na každého čeká odměna,“ vyjmenovala další akce Alena Havrdová, jednatelka KIS. Za zmínku stojí i Čajokrásno, festival čaje a čajové kultury. To vše bude místním a návštěvníkům k dispozici po všechny tři dny.

Nejbohatší bude doprovodný program samozřejmě v sobotu. V prostoru před Orea Spa Hotelem Bohemia bude nachystaná Westernová dětská farma. Děti si v interaktivních kulisách vyzkouší dovednosti farmářů. Cílem tohoto programu je nejen seznámit návštěvníky s životem a prací na farmě, připomenout jim tradiční věci našich předků, ale také změnit jejich přístup k farmaření. Na sobotu chystá Městské muzeum Mariánské Lázně Den otevřených dveří a v divadle budou komentované prohlídky. Kdo zavítá do Parku Boheminium, může se zúčastnit slavnostního odhalení nového modelu, kterým je plzeňskéá pivovarská brána.

Na své si přijdou i milovníci historických vozů hromadné dopravy. Po městě budou zájemce vozit trolejbusy Škoda 9 Tr a autobusy Škoda 706 RTO v městském provedení, Škoda 706 RTO Lux v zájezdovém provedení a Karosa ŠL 11 v příměstském provedení.

Fotogalerie

Zahájení Lázeňské sezóny v Mariánských Lázních u Zpívající fontány | Autor: KIS
Zahájení Lázeňské sezóny v Mariánských Lázních u Zpívající fontány | Autor: KIS
Zahájení Lázeňské sezóny v Mariánských Lázních na kolonádě | Autor: KIS