Jsme televize vašeho kraje

Ztráty krajských nemocnic neustále narůstají, radní Plzeňského kraje radikálně mění jejich vedení

Plzeň, publikováno 15.05.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Na žalostné výsledky hospodaření krajských nemocnic, jejichž ztráta hrozivě narůstá každým rokem reagovalo razantním personálním opatřením vedení Plzeňského kraje. S definitivní platností ze všech statutárních orgánů nemocnic, tedy z představenstev a z pozic jednatelů odchází politická reprezentace. Společnosti budou řídit pouze profesionální manažeři. Rada kraje odvolala stávající čtyři členy představenstva Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, tři členy dozorčí rady a jmenovala zcela nové vedení. Úkolem nových manažerů je snížit ztrátu nemocnic do roku 2019 o 130 milionů korun.

Předsedou představenstva zdravotnického holdingu bude Marek Kýhos, členy představenstva se stanou Alan Sutnar a Jaroslav Šíma. Zároveň budou zvoleni do statutárních orgánů nemocnic, stanou se tak nově členy představenstev všech čtyř krajských nemocnic. Do dozorčí rady Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje si koaliční strany nominují jednoho svého zástupce. V největších nemocnicích v Domažlicích a v Klatovech se rozšíří počet členů dozorčí rady na pět. O změnách informoval na mimořádné tiskové konferenci hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Kraj si nechal vypracovat velmi podrobnou analýzu o stavu svých nemocnic a na základě jejích výsledků se radní kraje rozhodli jednat. Ztráta šesti krajských nemocnic v roce 2010 byla 70 milionů korun, letos se plánuje ztráta kolem 250 milionů korun, ale zřejmě vyšplhá až na 300 milionů korun. „Když se problém nemocnic nebude řešit, tak se můžeme dostat až na půl miliardy. To už bychom ohrožovali dostupnost zdravotnické péče. Musíme provést restrukturalizaci nemocnic na straně nákladů i výkonů. Za tím účelem jsme najali profesionální tým manažerů, jeden z nejlepších pro oblast zdravotnictví v republice. Někteří z těch, kteří postupují do statutárních orgánů nemocnic a do zdravotnického holdingu, pracovali na podrobné analýze o stavu krajských nemocnic,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Celá rada kraje se podle slov hejtmana ztotožnila se závěry analýzy. „Důležité je odvést manažerskou práci od politické. Ta politická má dozorovou a kontrolní roli, ta manažerská je profesionální. Proto jsme se dohodli, že v představenstvech holdingu i jednotlivých nemocnic nebudou politici. Často byli představenstvech lidé mimo profesionální management. Analýza nám jednoznačně řekla, že nemocnice mají potenciál na to, aby se staly méně ztrátové. Do roku 2019 by měly ztrátu snížit na polovinu. To nám umožní rozvoj nemocnic do budoucna, zvyšování platů sester a lékařů i další investice do nemocnic. Chceme každý rok schvalovat jasný finanční plán pro následující rok a každý rok aktualizovaný strategický plán na tři roky,“ vysvětlil hejtman.

Stávající ředitelé nemocnic se budou muset o své funkce pořádně poprat. „Co se týká stávajícího vedení nemocnic, začínáme na zelené louce, dáváme každému z ředitelů stejnou šanci. Chceme aby se zapojili do projektů. Velmi tlačíme na to, aby krajské nemocnice spolupracovaly více i s jinými zdravotnickými subjekty v regionu, tedy se soukromými nemocnicemi a zejména pak s fakultní nemocnicí,“ dodal hejtman Josef Bernard. I z tohoto důvodu se stan novým členem dozorčí rady ve Zdravotnickém holdingu Plzeňského kraje také ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek. Dalšími členy dozorčí rady budou nově pánové Tomáš Uvízl a Eduard Sohlich.

Nový šéf představenstva zdravotnického holdingu Marek Kýhos je přesvědčen o tom, že nejdůležitější bude nyní první měsíc, aby klíčovým zaměstnancům i vedení nemocnic prezentovali, co je hlavním principem toho, aby je pro myšlenku kraje získali. „Žádné zdravotnické zařízení není složeno jen z vrcholného managementu tří nebo pěti lidí. Je to o lékařích, primářích a vrchních sestrách. Oni musí být připraveni a ochotni přijmout tu myšlenku. Musíme všech zaměstnancům vysvětlit povahu připravovaných změn a nových přístupů v řízení, které chceme realizovat. Nemůžeme říci, že by peníze někde unikaly. Rezervy v hospodaření má každá společnost. Myšlenka zdravotnického holdingu je správná, aby byl jeden koordinující subjekt. To, že celá skupina nemocnic včetně holdingu byla řízena politicky, utvářelo prostor, který managementy zdravotnických zařízení měly. A ne vždy jim to umožnilo chovat se standardně manažersky,“ komentoval situaci Marek Kýhos.

 

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Marek Kýhos, předseda představenstva Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje | Autor: TV ZAK