Jsme televize vašeho kraje

Lupič v prodejně s oblečením pohrozil použitím násilí a odešel s lupem 20 tisíc korun, později zřejmě udeřil v dalším obchodu

Plzeň, publikováno 16.05.2017, autor: Richard Beneš

Policisté zasahovali ve Zbrojnické ulici, kde lupič přepadl obchod s oblečením | Autor: Pavlína Polatová

Dvacet tisíc korun si odnesl lupič, který za bílého dne přepadl prodejnu s textilem ve Zbrojnické ulici v centru Plzně. O případu server TV ZAK informoval už v pondělí. Podle aktuálních informací policie je pachatelem prošedivělý starší muž. Stejný pachatel zřejmě okradl téhož dne odpoledne na jiném místě v Plzni ještě další prodavačku, když použil stejnou fintu jako u prvního případu.

„Do jednoho obchodu ve Zbrojnické ulici vstoupil ve 12.15 hodin starší muž, který prodavačce sdělil, že si jde po předchozí dohodě s majitelem provozovny vyzvednout peníze. Obsluha mu však neuvěřila a finanční hotovost odmítla vydat. Proto muž sáhl pod bundu a držíc ruku pod oděvem, trval na vydání peněz. Mužovo chování na ženu zapůsobilo výhružně, proto z obavy o své zdraví a život peníze nakonec vydala,“ popsala přepadení policejní mluvčí Hana Štefflová. Pachatel pak zmizel z místa činu s lupem ve výši téměř 20 tisíc korun.

Přepadená prodavačka vypověděla, že pachatel hovořil plynně česky bez vady řeči. Na sobě měl tmavé džíny a tmavou jarní bundu. Policisté jeho jednání kvalifikovali jako zvlášť závažný zločin loupež, za který mu v případě vypátrání a pravomocného odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Podle popisu zřejmě stejný pachatel okradl krátce po první akci prodavačku jiného obchodu s textilem v Kollárově ulici o 3700 korun. Peníze zloděj vylákal od důvěřivé prodavačky, které napovídal, že do prodejny veze opravenou pračku, kterou si majitelka obchodu objednala a že parkuje v ulici za rohem. Předstíral, že mluví s majitelkou prodejny, která prý podle jeho tvrzení vzkázala prodavačce, aby muži vyplatila požadovanou částku. Prodavačce se jeho jednání úplně nezdálo a chtěla, aby jí dotyčný půjčil telefon a mohla se tak skutečně domluvit s majitelkou obchodu. Protřelý zloděj ji však odbyl. Když mu žena peníze předala, okamžitě zmizel, aniž by pračku do obchodu přivezl. O podobný podvod se měl pachatel pokusit i v nedalekém obchodu s bižuterií, kde ovšem neuspěl.

Fotogalerie

Policisté zasahovali ve Zbrojnické ulici, kde lupič přepadl obchod s oblečením | Autor: Pavlína Polatová