Jsme televize vašeho kraje

Před soudem vypovídal aktér divoké jízdy ulicemi Plzně, prorazil policejní zátaras a naboural další vůz strážců zákona

Plzeň, publikováno 17.05.2017, autor: Richard Beneš

Obžalovaný Zdeněk T. rozhodně není před soudem poprvé | Autor: Richard Beneš

O dramatickou honičku s policejními vozy, při níž nechybělo prorážení zátarasu a srážky s vozy strážců zákona se letos 28. ledna postaral v plzeňských ulicích devětatřicetiletý Zdeněk T. Muž bez řidičského průkazu s alkoholem i amfetaminy v krvi se ve vlastním vozidle řítil s policejními vozy v zádech ulicemi na Slovanech místy rychlostí až 144 kilometrů v hodině. Zastavil až po nárazu do sloupu na Mikulášském náměstí, kdy definitivně zdemoloval svůj automobil. Při pokusu o útěk ho policisté zadrželi. Státní zástupkyně muže ve středu obžalovala ze zločinu násilí proti úřední osobě a ze zločinu poškozování cizí věci. Za to mu hrozí až šestiletý trest vězení.

Obžalovaný rozhodně není žádný svatoušek, na svém kontě má 17 trestů za majetkovou i násilnou trestnou činnost. K soudu Zdeňka T. přivezla vězeňská služba, protože i nyní si odpykává předchozí trest. Státní zástupkyně v obžalobě podrobně popsala celou policejní honičku s motoristou, který se snažil ujet houkajícím autům s blikajícími majáčky. „Projel kruhovým objezdem v protisměru, za ním policisté s jiným automobilem udělali zátaras. Řidič do policejního vozidla narazil a podařilo se mu projet. Neustále zrychloval a pokračoval v jízdě směrem do centra. Na Nepomucké třídě jel rychlostí 144 kilometrů v hodině. Cestou narazil bokem do dalšího policejního vozidla které motoristu pronásledovalo. Dál pokračoval v jízdě až na Mikulášské náměstí, kde havaroval,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Policisté řidiče zadrželi, když se snažil od nabourané Škody Fabie uprchnout. V dechu mu naměřili 1,4 promile alkoholu, další test prokázal, že je i pod vlivem návykových látek. Obžalovaný souhlasil, že bude před soudem vypovídat. „Neměl jsem rozhodně v úmyslu ty policisty nějak napadnout. V té rychlosti jsem ten střet ani nepostřehl. Snažil jsem se jim vyhnout,“ mlžil Zdeněk T. Přiznal se k tomu, že si pořídil automobil, aniž by měl řidičský průkaz a s autem běžně jezdil. „Ten den jsem potřeboval odvézt kamaráda, vypil jsem nějaké pivo a vodku. Ještě jsem si v hospodě šňupl pervitinu. U kruháče na Slovanech jsem si všiml, blikajícího policejního auta, objel jsem ho a pokračoval dál. Oni jeli pořád za mnou. Jak rychle jsem jen už nevím, padesátkou to nebylo. Nikoho jsem nepředjížděl. V jednu chvíli jsem jel i po chodníku. Potom jsem z boku naboural do policejního vozu, neviděl jsem, že jede vedle mě,“ popsal sedm minut trvající honičku obžalovaný.

Následné zadržení na Mikulášském náměstí bylo podle Zdeňka T. tvrdé, ale nic jiného prý ani očekávat nemohl. „Zasloužil jsem si to,“ podotkl zkušený recidivista. Rozumně nedokázal odpovědět na dotaz státní zástupkyně, proč vlastně začal před policisty ujíždět. „Kamarád, kterého jsem vezl mi říkal, ať raději zastavím, že se mi nic nestane. Když zapnuli ty majáky a dávali výzvu k zastavení, tak jsem jim začal ujíždět. Hlavní roli v tom sehrál alkohol,“ dodal Zdeněk T. Hlavní líčení bude pokračovat výslechy dalších svědků události a znalců 21. června.

Fotogalerie

Obžalovaný Zdeněk T. rozhodně není před soudem poprvé | Autor: Richard Beneš
Vězeňská eskorta přivádí Zdeňka T. do jednací síně městského soudu | Autor: Richard Beneš
K soudu přivedla Zdeňka T. divoká honička s policií v ulicích Plzně | Autor: Richard Beneš