Jsme televize vašeho kraje

Česká inspekce životního prostředí rozdávala milionové pokuty, nejvíce firem porušuje zákon o nakládání s odpady

Plzeň, publikováno 17.05.2017, autor: Richard Beneš

Pokutu ve výši 6,5 milionu korun dostala od ČIŽP firma za nedovolené nakládání s odpady v Kaznějově na Plzeňsku | Autor: ČIŽP

Pokutu ve výši 6,5 milionu korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaplatila pražská firma OMGD s.r.o. Jednalo se o nejvyšší pokutu, kterou inspekce loni uložila. Firma si pokutu vysloužila za nakládání s odpadem v Kaznějově na Plzeňsku. Podle inspekce porušila zákon o odpadech tím, že v letech 2013 až 2015 bez povolení upravila povrch terénu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku nejméně 15 tisíci tunami demoličních odpadů. Tyto materiály vysoce překračovaly povolené limity škodlivin ve využívaných odpadech. Informoval o tom ředitel ČIŽP Erik Geuss. Pražská firma sice pokutu už uhradila, ale obrátila se na soud, kde se snaží rozhodnutí inspekce zvrátit.

Další vysokou pokutu ve výši 1,9 milionu korun má uhradit rovněž firma působící v Plzeňském kraji, jedná se o pražskou společnost S+S SLUŽBY s.r.o. a je to třetí nejvyšší pokuta v rámci celé ČR. Pokutovaná firma podle inspekce využila nejméně 6000 tun stavebních odpadů na terénní úpravy v obcích Senec a Tymákov na Plzeňsku. Jejich složení však neodpovídalo limitům, které stanovuje vyhláška pro uložení podobných materiálů na povrchu terénu.

Více než milion korun by měla zaplatit také firma Agroživ Sdružení zemědělců, která odebrala kolem 35 tisíc kubíků podzemní vody pro napájení skotu na farmě u Tasnovic na Domažlicku. Půlmilionou pokutu si zase vysloužila firma Steatit s.r.o. za vypouštění předčištěných splaškových a technologických odpadních vod do dešťové kanalizace v Klenčí pod Čerchovem.

Právě nedovolené nakládání s odpady vede už několik let žebříček největších prohřešků, za které ČIŽP prostředí dává nejvíce pokut. Podle ředitele Erika Geusse se stále více firem snaží využívat demoliční odpad k nepovoleným úpravám terénu, což označil za velice škodlivý a společensky nebezpečný fenomén. Postup je jednoduchý, firma převezme za úplatu odpad od jeho původce, ale za jeho dopravu a likvidaci chce ušetřit. Pokud by se odpadu zbavila zákonným způsobem, bude mít zisk v řádu jednotek procent. Firmy si však dokáží zvýšit zisk na 50 i 80 procent tím, že se uskutečňuje vícečetné předávání odpadu z firmy na firmu a inspekce odhalí jen tu poslední. Dokazování je v těchto případech navíc velmi složité.

V Plzeňském kraji provedla loni ČIŽP celkem 1425 kontrol a rozdala 302 pokut za 22,3 milionu korun. V rámci celé České republiky uskutečnila inspekce 15 900 kontrol a udělila 2887 pokut, za které by měla vybrat 131 milionů.

Fotogalerie

Pokutu ve výši 6,5 milionu korun dostala od ČIŽP firma za nedovolené nakládání s odpady v Kaznějově na Plzeňsku | Autor: ČIŽP