Jsme televize vašeho kraje

Muzeum generála Pattona získalo už druhou vlajku, která vlála na budově Kapitolu ve Washingtonu na počest Plzně

Plzeň, publikováno 19.05.2017, autor: Richard Beneš

Martin Baxa s Ivanem Rollingerem převzali od veterána George Thompsona vlajku, která zavlála na americkém Kapitolu na počest osvobození Plzně | Autor: Plzen.eu

Autentickou americkou vlajku, která vlála na Kapitolu Spojených států amerických ve Washingtonu na počest osvobození Plzně americkou armádou v roce 1945 vystaví Plzeň ve svém Muzeu generála Pattona. Vlajku předal vedení města třiadevadesátiletý americký veterán George Thompson při letošních Slavnostech svobody. V muzeu tak bude k vidění už druhá americká vlajka, jež vlála na Kapitolu.

„Vlajku vystavíme během krátké doby, přiložen k ní bude i certifikát o její pravosti a dopis amerického demokratického senátora Rona Wydena, jenž pověřil George Thompsona, aby zástavu Plzni předal,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Ten vlajku z rukou George Thompsona přebíral. Veterán George Thompson sloužil v 16. obrněné divizi americké armády a v květnu 1945 se zúčastnil osvobození Plzně.

Kurátor Patton Memorial Pilsen Ivan Rollinger doplnil, že muzeum už vystavuje jednu vlajku která zavlála na Kapitolu. Stalo se tak na počest vzniku Patton Memorial Pilsen v roce 2005 z iniciativy člena Kongresu USA Jesse L. Jacksona juniora. Muzeum vystaví také uniformu George Thompsona. „Je to ta, ve které se v minulých letech zúčastňoval Slavností svobody. Zanechal nám ji tady, abychom ji mohli využít jako exponát,“ vysvětlil Ivan Rollinger.

Památník ročně navštíví zhruba 3000 až 3500 návštěvníků, z toho více než 50 procent jsou cizinci. Tradičně nejvíc zájemců přiláká muzeum při květnových Slavnostech svobody. „Letos k nám v době oslav přišlo asi 1800 lidí. Bylo mezi nimi i hodně Plzeňanů, jinak během roku sem zavítají spíše přespolní, často se tu objeví Američané s rodinami, kteří pátrají po stopách svých příbuzných,“ dodal Ivan Rollinger.

Patton Memorial Pilsen – Památník americké armády 1945 byl otevřen 5. května 2005 u příležitosti 60. výročí osvobození Plzně a jihozápadních Čech v roce 1945 a ukončení 2. světové války v Evropě. Je koncipován jako stálá vzpomínka na osvoboditele. V muzeu je umístěno více než 1000 exponátů zvláště ze soukromých sbírek, jedná se o dobové fotografie, dokumenty, noviny a časopisy, výstroj, výzbroj, zdravotnický materiál, ale také jídelní potřeby, polní dávky, sportovní a rekreační doplňky, řemeslnické nářadí a mnoho dalšího. Expozice je doplněna zvukovými efekty a autentickými filmovými sekvencemi.

Fotogalerie

Martin Baxa s Ivanem Rollingerem převzali od veterána George Thompsona vlajku, která zavlála na americkém Kapitolu na počest osvobození Plzně | Autor: Plzen.eu