Jsme televize vašeho kraje

Český fotbal zasáhla další tragédie, zemřel bývalý obránce Viktorie Plzeň David Bystroň

Plzeň, publikováno 20.05.2017, autor: Richard Beneš

Fotbalista David Bystroň zemřel ve věku 34 let | Autor: FC Viktoria Plzeň

Fotbalový svět opět smutní poté, co jej zasáhla další tragédie. Bývalý fotbalista plzeňské Viktorie, Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc David Bystroň spáchal sebevraždu. Stalo se tak necelý měsíc od okamžiku, kdy si sáhl na život další ex-plzeňský fotbalista František Rajtoral. Ten se stejně jako Bystroň oběsil. Zprávu o smrti čtyřiatřicetiletého Bystroně přinesl jako první slovecný Sport.sk.

S Viktorií Plzeň slavil David Bystroň mistrovský titul její historicky první titul v roce 2011 a na západě Čech prožil nejlepší roky své kariéry. Ve stejném roce si zahrál i Ligu mistrů proti Barceloně, v utkání proti AC Milán dával v závěru utkání vyrovnávací gól na 2:2 a zařídil tak fantastický výsledek. Bohužel však jeho kariéru zastavil v roce 2011 pozitivní výsledek antidopingové kontroly z utkání Ligy mistrů v Minsku proti BATE Borisov. Odebrané vzorky fotbalisty obsahovaly metamfetamin, následoval dvouletý zákaz činnosti a postupný začátek konce kariéry úspěšného hráče.

Během zákazu se Bystroň věnoval studiu trenérské licence a malá naděje na návrat mu svitla v roce 2013, kdy dostal v listopadu povolení k tréninku s Viktorií Plzeň. Zranil si však koleno, se kterým měl po operaci problémy. Na zeleném trávníku zazářil Bystroň v roce 2014 ještě v dresu druholigové Sigmy Olomouc, které pomohl v návratu do první ligy, kde už si ale nezahrál. Později hrál v klubu páté švýcarské ligy FC Linth 04 a naposledy přestoupil ve stejné soutěži do klubu US Schluein Ilanz, za který minulou neděli odehrál poslední utkání v životě.

„Těžko hledám slova. Po Františku Rajtoralovi jsme přišli o dalšího vynikajícího fotbalistu a kamaráda, který s námi ve Viktorce zažil velké úspěchy. Chtěl bych alespoň touto cestou vyjádřit celé rodině i všem blízkým upřímnou soustrast v této těžké chvíli,“ řekl na klubových stránkách plzeňské Viktorie Adolf Šádek, generální manažer klubu.

 

Fotogalerie

Fotbalista David Bystroň zemřel ve věku 34 let | Autor: FC Viktoria Plzeň