Jsme televize vašeho kraje

Překvapivý krok primátora Baxy, chce vyhlásit referendum o OC Corso v termínu krajských voleb, podpořil jej klub ODS

Plzeň, publikováno 04.09.2012, autor: Richard Beneš

O osudu referenda v kauze OC Corso se bude rozhodovat ve čtvrtek na jednání zastupitelstva plzeňského magistrátu | Autor: Richard Beneš

Primátor Martin Baxa se rozhodl, že v úterý odpoledne předstoupí před členy rady města a koaliční zastupitele s návrhem, že na čtvrtečním jednání ZMP předloží návrh usnesení na vyhlášení místního referenda ke stavbě OC CORSO, a to v termínu konání krajských voleb. Při večerním jednání koaličních zastupitelských klubů získal Baxa pro svůj návrh podporu klubu ODS. Klub zastupitelů ČSSD se odmítl k návrhu připojit.

Přesto se primátor Baxa rozhodl návrh usnesení na vyhlášení místního referenda ke stavbě OC CORSO, a to v termínu konání krajských voleb, na čtvrteční jednání Zastupitelstva města Plzně předložit. Primátor je přesvědčen, že projednání návrhu na vyhlášení referenda na zastupitelstvu 6. září zajišťuje možnost uskutečnit referendum současně s krajskými volbami.

„Primátor se seznámil se skutečnostmi, z nichž plyne, že vyhlášení referenda z podnětu přípravného výboru se jeví jako problematické. Primátor Baxa nechce, aby došlo k situaci, kdy referendum nebude možné vypsat na základě návrhu přípravného výboru nebo bude toto vypsání právně pochybné, a proto navrhuje vypsání referenda zastupitelstvem,“ stojí v písemném prohlášení primátora.   

„Primátora Baxu k tomuto rozhodnutí vedlo to, jak významná část občanů města se chce k otázce výstavby OC CORSO vyjádřit právě cestou referenda. O návrhu budou v úterý odpoledne jednat kluby zastupitelů ODS a ČSSD,“ dodala mluvčí Kubalová.

Prohlášení primátora Baxy nadzvedlo ze židle mluvčího přípravného výboru referenda Martina Marka. „Divíme se tomu, že primátor nepřišel s touto zásadní informací nejdříve za členy přípravného výboru a hned ji pustil do médií. Připadá nám to jako způsob, jak námi připravované referendum torpédovat. V přípravě referenda jsme byli velmi ostražití, jsme si jisti formulací otázek, které chceme lidem v referendu položit. O podpisy, které jsme nashromáždili, se budeme klidně soudit. Z naší strany rozhodně nevidíme, že by bylo vyhlášení referenda z podnětu přípravného výboru problematické,“ komentoval rozhodnutí primátora Martin Marek.

Už v pátek minulého týdne oznámili zastupitelé plzeňského magistrátu z TOP 09, že iniciovali podání oficiální žádosti primátorovi Plzně Martinu Baxovi na svolání mimořádného zasedání zastupitelstva města Plzně. Důvodem této žádosti je včasné projednání termínu konání místního referenda týkajícího se budoucí zástavby na místě zbořeného DK Inwest Plzeň. K sedmi zastupitelům TOP 09 se připojili i zastupitelé všech ostatních opozičních stran. Celkově žádost nese 18 podpisů, které jsou potřebné ke svolání mimořádného zastupitelstva. Topkaři si přejí, aby se referendum konalo ve stejném termínu jako krajské volby, tedy ve dnech 12. a 13. října 2012.

Rovněž i ČSSD, která je na magistrátu v koalici s vládnoucí ODS, podpořila stejně jako TOP 09 závěrem minulého týdne snahu o svolání mimořádné schůze zastupitelstva. „Sociální demokracie však vnímá jako klíčové, aby v této otázce dostaly prostor všechny zainteresované strany. Příležitost k představení a obhajování svého plánu musí tedy dostat investor, společnost Amádeus, stejně tak musí mít možnost uvést své námitky i občanští aktivisté. Teprve pak se mohou k záležitosti odpovědně vyjádřit občané v referendu. ČSSD zároveň udělá všechno proto, aby bylo případné vyhlášení referenda nezpochybnitelné a jeho průběh transparentní a korektní," uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Svolat mimořádné zastupitelstvo má vedle primátora v pravomoci ještě hejtman Plzeňského kraje, nebo jedna třetina zastupitelů.

V minulých dnech oznámili úředníci plzeňského magistrátu, že přípravný výbor referenda o stavbě obchodního centra Corso Americká v Plzni nesehnal dostatek podpisů k tomu, aby se všelidové hlasování mohlo konat. Magistrát vrátil přípravnému výboru návrh na referendum s tím, že chybí 2141 podpisů. Úředníci magistrátu totiž celou řadu podpisů z původně doručených 14 768 vyřadili z důvodu různých pochybení. Někteří lidé se totiž podepsali vícekrát, někteří signatáři nemají trvalé bydliště v Plzni nebo byly u někoho údaje vyplněny nečitelně. Bezprostředně po tomto zjištění začali aktivisté shromažďovat další podpisy. Během sedmi dní se podařilo členům přípravného výboru referenda dalších 4894 podpisů obyvatel Plzně, kteří by si přáli vyhlásit referendum ve známé kauze.

Fotogalerie

O osudu referenda v kauze OC Corso se bude rozhodovat ve čtvrtek na jednání zastupitelstva plzeňského magistrátu | Autor: Richard Beneš