Jsme televize vašeho kraje

Bouře na Domažlicku lámala stromy jako sirky, z nebe padaly třícentimetrové kroupy

Plzeň, publikováno 20.05.2017, autor: Richard Beneš

Bouře, která lámala stromy, zasáhla tento týden také obec Černovice | Autor: HZS PK

Třícentimetrové kroupy, bouřka, přívalový liják, tak vypadalo v pátek večer řádění přírodních živlů, které zasáhlo celé Domažlicko. Bouře přešla hranice ze sousedního Německa a napáchala velké škody i na území Plzeňského kraje. Silný vítr za sebou nechával stromy popadané přes silnici i na domy a na elektrické vedení. V akci byli večer nejen hasiči, kteří odstraňovali polomy a odčerpávali vodu ze zatopených prostor, ale také energetici, opravující přetrhané vedení.

Šestnáctkrát vyjížděli hasiči k zásahům na Domažlicku. Přívalový liják, který doprovázelo krupobití, začal kolem 19. hodiny a trval přibližně půl hodiny. Nejvíce zásahů měli hasiči kolem Poběžovic. V obci Mnichov odčerpávali vodu z vytopeného sklepa rodinného domku, ve Vlkanově spadl strom na dům. Stromy padaly po celém Domažlicku, především pak v oblasti Klenčí pod Čerchovem a u Postřekova, V Peci přerušil nakrátko strom ve vedení dodávku elektřiny. Všechny problémy se podařilo odstranit ještě v pátek večer.

Silný vítr likvidoval jednotlivé stromy také na Tachovsku, Klatovsku, Plzeňsku a Rokycansku. „Jednalo se o zhruba desítku případů, kdy hasiči odstraňovali polámané stromy ze silnic,“ informoval velící důstojník hasičů Plzeňského kraje Miroslav Marek.

Fotogalerie

Bouře, která lámala stromy, zasáhla tento týden také obec Černovice | Autor: HZS PK